Кардинал: геноцид у Руанді – результат політики розділення людей
  • Срд, 17/04/2024 - 13:56

У квітні згадують одну з найтрагічніших сторінок історії кінця ХХ століття – геноцид у Руанді, під час якого лише за сто днів було вбито понад мільйон осіб.

Геноцид у Руанді залишається в пам'яті людства яскравим прикладом того, скільки зла може спричинити розпалювання ненависті та ворожнечі. Своїм свідченням про ті трагічні події в інтерв’ю Vatican News поділився кардинал Антуан Камбанда, архиєпископ Кігалі.

Він народився 1958 року в південно-східній частині Руанди, в родині тутсі. Священничі свячення отримав у 1990 році з рук св. Івана Павла ІІ під час його Апостольської подорожі до цієї африканської країни. Геноцид спалахнув, коли він навчався у Римі. Під час тих трагічних подій загинули його батьки, сестра і четверо з п'яти братів.

“Геноцид, який ми пам’ятаємо, тривав із 7 квітня по 4 липня 1994 року, майже 100 днів. За цей час було вбито близько 1,1 мільйона людей. Мене тоді не було в Руанді. За півроку до цього мене відправили на навчання до Рима. Але ще до того, як я від’їхав до Рима, у 1993 році, я побачив початок цього геноциду: людей, яких ідентифікували як тутсі, вбивали. У моїй родині з дев'яти людей, які були вдома, вижив один. Сусідні родини повністю вирізали. Ми пройшли через це з великим болем і стражданням. Але помалу, йдучи шляхом примирення, ми знову стали на ноги. Принцип, який мені дуже допомагає, – це не зосереджуватися на власних стражданнях, тому що деякі страждали більше за мене, вони пережили той період там, вони бачили, як убивали їхніх близьких, як їх катували, а маленькі діти ніколи не знали своїх сімей. Тож я відклав свої страждання, щоб допомогти та підтримати тих, хто страждає більше за мене. Це принцип, який допомагає мені подолати біль і веде до зцілення”, – поділився кардинал.

Архиєпископ Кігалі зазначив, що протягом тридцяти років після геноциду Церква докладає великих зусиль для досягнення згоди в суспільстві. Насамперед було започатковано гідне поховання жертв, турбота про їхні сім’ї, розпочато процеси, спрямовані на примирення людей із Богом, самими собою та іншими людьми.

Католицька спільнота допомагає відновити єдність суспільства, сприяючи діалогу, слуханню та покаянню, але це нелегко, тому що можна швидко розпалити ненависть між членами суспільства, але набагато важче знову з’єднати фрагменти народу, щоб примирити людей і сім’ї, які все ще несуть болючі рани переслідувань.

“Геноцид став результатом тривалої історії ідеології розділення, політики роз’єднання людей. Були посвідчення особи, де вказувалася етнічна приналежність. Таким чином поділ проходив навіть через сім'ї, оскільки в змішаних сім'ях національну приналежність дитини визначав батько. Це призводило до неймовірних трагедій, адже дотримуючись такої політики, матері могли заявити на власних дітей, а дядьки могли вбити власних племінників лише за те, що вони не однієї національності. Так геноцид торкнувся найглибших людських взаємин – у тому числі сімейних”, – наголосив кардинал.

На думку кардинала Камбанди, виховання та освіта важливі для примирення, а більшість шкіл у Руанді католицькі. “Ми наполягаємо на тому, щоб люди не зосереджувалися на етнічних ознаках, а бачили себе руандійцями, тобто братами”. Церква здійснює формаційні програми, щоб допомогти людям примиритися і не піддаватися ідеологічним маніпуляціям, метою яких є створення розколів і розпалювання ненависті. “Відмінності – це не проблема, а багатство і краса”, — наголосив кардинал, висловлюючи надію на воскресіння руандійського суспільства до нового життя.

“Ми відзначаємо річницю геноциду, вчиненого проти тутсі в Руанді, яка часто збігається з Великоднем. Я бачу в цьому послання. Смерть завдає нам великого болю, але ми маємо надію на воскресіння. Я бачу, що наша країна Руанда, яка була в глибині страждань і смерті, у могилі, тепер воскресає. Ми вдячні Богові і хочемо дати послання нашим братам в Африці та в усьому світі, що присутні всюди розділення, ненависть, насильство, війни – це результат людської слабкості, яка може виникнути, але ми повинні не піддаватися цій спокусі та гріху розділення, а будувати братерство. Ми всі брати, як каже Папа Франциск в енцикліці Fratelli tutti”, – завершив кардинал Антуан Камбанда.

 

За матеріалами VaticanNews.