Кардинал Кох: Ісус не наказує зберігати єдність, Він за неї молиться
  • Птн, 19/01/2024 - 13:23

В інтерв’ю для ватиканських медіа напередодні Тижня молитов за єдність християн Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами поділився думками про рушійну силу екуменічного діалогу та про виклики й завдання, які сьогодні перед ним стоять.

«Екуменічний рух спочатку був молитовним рухом і повинен ним залишатися, тому що основою екуменізму є Архиєрейська молитва Ісуса, яку знаходимо в 17-му розділі Євангелії від Івана, і тут цікаво ось що: Ісус не наказує єдності, Він молиться за єдність. А якщо Ісус молився за єдність своїх учнів, то чи можемо ми зробити щось кращого?» – запитує кардинал Курт Кох, Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами, в інтерв’ю для Vatican News, приуроченому до Тижня молитов за єдність християн, який триває від 18 до 25 січня.

Під знаком любові

Очільник ватиканського екуменічного відомства нагадав, що можна вирізнити дві форми діалогу – екуменізм любові та екуменізм правди. І любов дійсно є «основоположним мотивом екуменізму», бо якщо я справді когось люблю, то хочу також пізнати його, а коли йдеться про приязні стосунки з якоюсь Церквою, то йдеться про «її пізнання в її дарах». І в цьому сенсі «екуменізм любові є передумовою, щоб взагалі було можливим вести богословський діалог». В цьому контексті він згадав про те, що на початку року ми згадували про 60-річчя зустрічі в Єрусалимі Папи Павла VI та Вселенського Патріарха Атегаґораса І, що розбило стіну неспілкування, що тривало кілька віків. «Вірю, що цей знак любові та дружби став відправною точкою для великого екуменізму».

В контексті Ювілейного року

Ділячись думками про кроки, яких слід очікувати найближчим часом, Префект Дикастерії сприяння єдності християн вказав на приготування до відзначення наступного року 1700-річчя першого вселенського собору, що відбувся 325 року в Нікеї. За його словами, приготування відбувається в співпраці з патріархом Вартоломеєм, щоб відзначити цю річницю разом, адже йдеться про період, коли Церква ще не була «понівечена багатьма поділами». «Це добра нагода для всіх християнських Церков і церковних спільнот відзначити цей Собор в екуменічній спільності та оновити христологічне віровчення, адже аріанство не залишилося в минулому, воно зустрічається і сьогодні» – зазначив він, звернувши увагу на те, що річниця збігатиметься із Святим Роком.

Нейтральність не означає байдужість

Говорячи про основні напрямки екуменічного діалогу, кардинал Курт Кох зазначив, що якщо йдеться про діалог з православними Церквами, то однією з проблем є напруженням і поділи між самими цими Церквами. «З одного боку, ми не хочемо і не можемо втручатися у внутрішньоправославну напруженість, – додає він. – З іншого боку, нейтралітет не означає байдужості, і звичайно, що це на нас торкається». Якщо йдеться про діалог з Церквами, що вийшли з Реформації, то тут в першу чергу йдеться про поглиблення духовного виміру. «Зрештою, екуменічний рух розпочався з молитовного руху. Папа Венедикт XVI одного разу виразив це за допомогою прекрасного образу, мовляв, екуменічний корабель ніколи б не вирушив у плавання, якби його вітрила не надимав вітер молитви...», – зазначив Префект Дикастерії сприяння єдності між християнами.