Кардинал Краєвський: війна – не завада Божому ділу
  • Птн, 22/09/2023 - 16:01

У п’ятницю, 22 вересня, у Львові папський елемозинарій кардинал Конрад Краєвський освятив Екуменічний центр милосердя ім. блаженної с. Бернардини Яблонської, яким опікуються сестри альбертинки. 

Важливою частиною центру милосердя є дім для самотніх жінок та тих, хто знаходиться у важких життєвих обставинах. Можна сказати, що це діло стало основним завданням сестер, які у 2017 році повернулися до свого служіння у Львові. Сестри альбертинки також мешкатимуть при цьому центрі. Цього дня було освячено каплицю, яка служитиме місцем духовної віднови сестер.

На посвячення центру прибули представниці вищої влади у згромадженні: генеральна настоятелька с. Тереса Мачюшек SAPU та провінціальна сестра Варшавської провінції с. Сильвана Камонт SAPU.   

Фото: Vatican Media

На непересічну подію для Львова приїхали священники та богопосвячені особи з навколишніх парафій та з Польщі на чолі з митрополитом Львівським архієпископом Мечиславом Мокшицьким та його помічником єпископом Леоном Малим. До Львова також прибув Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас. У церемонії освячення також взяли участь представники міської влади.   

Під час урочистостей до присутніх зі словом звернувся архієпископ Мечислав, який попросив папського посланця кардинала Конрада Краєвського передати слова подяки Святішому Отцеві за духовну і фінансову допомогу у справі зведення Екуменічного центру, що є виразом постійної турботи про долю вбогих Христових.  

Звертаючись до жінок, які знайдуть підтримку у цьому центрі митрополит сказав: «Дорогі жінки, зичу вам, щоб ця будівля стала вашим домом, де віднайдете безпеку, мир і новий запал до життя». 

Архієпископ подякував сестрам альбертинкам за їхнє служіння на терені Львівської архідієцезії та звернувся до сестер, які служать у Львові: Святий брат Альберт казав: «Христос себе годую. Він в мені живе, не можу чинити, ані хотіти інакше ніж Він». Прошу вас, прийміть ці слова як дороговказ на майбутнє. Нехай вони надихають вас, щоб в цьому місці молитвою і працею свідчити милосердя. У переповненому любов’ю служінні нехай супроводжує вас Милосердний Ісус, образ якого прошу прийняти на пам’ятку сьогоднішнього дня. Звертайтеся до Нього, довіряйте Йому, моліться – «Ісусе, довіряю Тобі».  

Перед урочистим посвяченням відбулась Свята Меса. Під час якої кардинал Конрад Краєвський виголосив проповідь. Він пригадав слова з першого послання апостола Павла до Тимотея: маючи їжу та одяг, цим будемо задоволені. Якщо нікому з присутніх не бракує їжі, одягу, даху над головою, а вони відчувають невдоволення, то причини цього – не євангельські.  

Проповідник зазначив, що ці слова є свого роду іспитом совісті. «Ми знаходимося всередині Євангелія, бо під час війни, цієї безсенсовної війни, відкриється дім, який забезпечить дах над головою, їжу та одяг для тих, хто в біді. Він будувався в часі війни, коли сирени змушували працівників припинити роботу, бо треба було ховатися в укриття, коли деякі з них мусили піти до війська. А цей дім все одно з’явився. Чому? Бо завжди кожне Боже діло доходить до завершення. Якщо Бог цього захоче, то війна не стане на заваді», – зазначив кардинал.

Коментуючи євангельський уривок про жінок, які ходили за Ісусом та служили Йому своїм майном, проповідник зазначив, що його можна передати двома словами: перебування з Ісусом та служіння Йому.   

«Ці жінки, які пішли за Ісусом: сестра Пауліна, сестра Єроніма, сестра Радослава, сестра Дорота – аби бути при Ньому, аби тривати при Ньому, аби «засмагати» перед Пресвятими Дарами, аби набирати рум’янця Ісуса. У другій євхаристійній молитві є таке речення після консекрації: дякуємо, що нас вибрав аби могли стати перед Тобою і Тобі служити. І в цьому можна сконцентрувати ціле служіння сестер альбертинок – перебування з Ісусом в Його школі», – наголосив кардинал та нагадав про слова святої Матері Терези до своїх сестер. Вона завжди їх застерігала перед тим, аби не йти до убогих, якщо вони перед цим не були на адорації Пресвятих Дарів. Бо існує небезпека йти до потребуючих не з Ісусом, а зі своїми проблемами, кепським характером, браком пробачення.  

Звертаючись до священників, проповідник також підкреслив важливість адорації та розповів, що Святіший Отець щодня від 19 до 20 години «засмагає» перед Пресвятими Дарами (тобто перебуває, молиться – прим. ред.).

Друге слово – це служили Йому. Сестри покликані служити Ісусу в убогих, аби в них розпізнавати Його Обличчя. «Дорогі сестри! До вас треба особливим чином звернутись. Перебувайте тут завжди з Ісусом, завжди служіть Йому в убогих, а це те саме, що говорить брат Альберт: бути хлібом.  Бо хліб не поділений – це не є хліб. Хліб як наш голова, він царює на всіх столах, і його не може забракнути. Хліб смакує всім, якщо є поділений. На завершення хочу ще раз повернутись до тієї думки, яка мене торкнулась і в мені працює: маючи одяг та дах над головою – будьмо тим задоволені. Амінь», – підсумував кардинал Краєвський.  

Після Святої Меси відбулась сама церемонія посвячення. На початку якої кардинал Краєвський нагадав, що Папа Франциск від початку повномасштабного вторгнення в Україну щоразу при будь-якій зустрічі та промові нагадує та просить про молитву за стражденну Україну. Попри те, що світ втомився від війни, Папа постійно про неї нагадує. «Коли Святіший Отець довідався, що будівництво цього дому завершено, то сказав, що ця справа чисто євангельська, бо те саме вчинив би Ісус. Він з ранку до вечора шукав, як допомогти людям у потребі, а зараз це зробив через нас. Тому можна сказати, що ми – люди Євангелія. Посвятімо разом цей дім, аби всі, хто потребує допомоги, знайшли тут притулок», – підсумував кардинал.  

Згромадження Сестер Альбертинок Служительок Убогим (альбертинки) було засноване у Кракові 1892 року св. Альбертом Хмельовським. Співзасновницею згромадження вважають сестру Бернардину Марію Яблонську, яка була першою настоятелькою. До 1916 року на терені Львівської архідієцезії сестри служили у Львові, Сокалі, Перемишлі та Станіславові. Після Другої світової війни через переслідування комуністичного режиму сестри були змушені покинути Львів та інші свої монастирі. У 2017 році сестри альбертинки відновили своє служіння у Львові.