Кардинал Сара: не перетворювати літургію на «суто людську справу»
  • Срд, 06/12/2023 - 11:12

Наші літургії часто надто банальні та занадто галасливі, надто африканські та недостатньо християнські, – сказав кардинал. Роберт Сара на симпозіумі щодо літургії в Сенегалі, Африка. Священник, який походить із сусідньої Гвінеї, за призначенням Папи Франциска понад 6 років очолював ватиканську Конгрегацію Божого Культу та Дисципліни Таїнств.

Під час Літургії в Дакарі він наголосив, що передусім на Заході ми спостерігаємо занепад цінностей, які випливають з віри, а також самої побожності та літургії. Він також скритикував хибні форми інкультурації, коли робляться спроби ввести у богослужіння елементи африканських чи азійських традицій, які спотворюють Пасхальну таємницю, яку ми звершуємо. «Ми настільки акцентуємо на цих культурних елементах, що обряди іноді тривають по шість годин», — сказав кардинал Сара.

Африканський кардинал також остеріг, що якщо ми сприйматимемо літургію в категоріях виключно душпастирської ефективності, то ризикуємо перетворити її на суто людську справу, набір більш чи менш вдалих церемоній. Він також нагадав про великі заслуги в охороні спадщини Церкви Бенедикта XVI, який завдяки своїм знанням «умів протистояти псевдолітургістам».

За матеріалами ekai.pl.