Католицька Європа занепадає, натомість Церква в Африці втішається зростанням кількості вірних
  • Срд, 25/10/2023 - 16:03

Відповідно до найновіших даних Африка може похвалитися найбільшим зростанням католицького населення у 2021 році, зазначається у ватиканському звіті. Незначне зростання також зафіксоване на решті континентів, крім Європи, де кількість католиків щороку стрімко зменшується.

Щорічний звіт, опублікований 22 жовтня ватиканським інформаційним агентством Fides з нагоди Всесвітньої місійної неділі, охоплює період з 31 грудня 2020 року по 31 грудня 2021 року. За статистикою, кількість католиків у світі становила 1,376 мільярда на кінець 2021 року. Це на 16,2 млн більше, ніж у 2019-2020 роках. Про це повідомляє CNA.

Найбільше зростання зафіксоване на африканському континенті, де послідовників Христа налічується 8,2 мільйона. У свою чергу, Європа – єдиний континент, де кількість католиків рік-у-рік зменшується. У досліджуваний період католиків там було 286 млн., на 244 тис. менше, ніж у попередньому періоді. Окрім кризи віри, зменшення кількості католиків також пов’язане з від’ємною демографічною ознакою.

Аналіз статистичних даних щодо участі католиків у недільній літургії дає підстави для занепокоєння. Так, найбільше католиків виконують недільний обов’язок у Нігерії (94%), Кенії (73%) та Лівані (69%). З європейських країн у першій десятці є лише Польща з 52 %, яка займає 6 місце.

У цьому рейтингу найгірша ситуація в країн Старої Європи. В Іспанії та Португалії, які колись славилися своїм католицтвом, щонеділі до церкви ходить лише кожен п'ятий католик. В Італії показник трохи кращий –  кожен третій католик виконує вимогу заповіді щодо святкування неділі. У німецькомовних країнах ситуація набагато гірша. В Австрії цей показник становить 17%, у Німеччині – 14%, у Швейцарії – 11%. Франція та Нідерланди можуть “пишатися” безславним результатом у 8 та 7 відсотків відповідно.

У всьому світі загальна кількість священників скоротилася на 2 300 до приблизно 408 тисяч. Найбільше скорочення зафіксоване в Європі, де кількість священників знизилася на 3,6 тисячі. Однак ця втрата була компенсована чистим збільшенням понад 1 500 священників в Африці та вдвічі менше в Азії.

Африка була єдиним континентом, де зареєстровано зростання кількості семінаристів – загалом їх майже 34 тисячі. На противагу цьому, Азія, Європа та Америка мали тризначні втрати, тоді як цифри Океанії практично не змінилися. У всьому світі кількість семінаристів скоротилася майже на 2 тисячі до приблизно 110 тисяч.