Кінцева медитація кардинала Канталамеси з нагоди духовних вправ: друзі Ісуса
  • Пон, 26/02/2024 - 11:42

Знайти радість в усвідомленні дружби з Ісусом побажав проповідник Папського дому, завершуючи цикл медитацій, приурочених до періоду духовних вправ, яким у Ватикані розпочався Великий Піст.

«Слово, яке я сьогодні залишаю вам для “пережовування”, солодке немов мед. І я радий завершити саме ним, бо тоді, сподіваюся, воно відлунюватиме всередині вас ще тривалий час», – сказав кардинал Раньєро Канталамесса, проповідник Папського дому, розпочинаючи заключну медитацію з циклу роздумів, якими він ділився з підписниками ватиканських медіа в соціальних мережах протягом тижня духовних вправ у Ватикані.

Йдеться про слова, які Ісус сказав своїм учням у момент прощання, але як і кожне Його слово, зазначив проповідник, «воно звернене до всіх учнів, у всіх часах»: «Ви – друзі мої. Тож слугами вже не називатиму вас: слуга не відає, що його пан робить. Називаю вас друзями, бо все я вам об'явив, що чув від Отця мого».

«"Ви мої друзі!". У зв'язку з цим я хочу поділитися з вами невеликим зізнанням. Багато років тому на молитовному зібранні одна жінка відкрила Біблію і прочитала уривок з Євангелії від Йоана, де є це слово. Я чув його хтозна-скільки разів, але в той момент слово "друзі" вибухнуло (не можу знайти кращого терміну) всередині мене. Так буває зі словами Святого Письма, і тільки з ними. А запалює гніт завжди одна і та ж особа – Святий Дух. Я почав повторювати в собі: "Друг?!", Ісус з Назарету, мій Господь, Всемогутній, Той, що помер за мене, назвав мене другом, а Він ніколи не говорить порожніх слів... Значить, я справді для Нього друг, дорога людина! Повертаючись із зустрічі до свого монастиря, мені здавалося, що з цією впевненістю можна було б літати над дахами міста, що можна побачити на деяких картинах Шагала. Дай Боже, щоб це слово "друг" так само вибухнуло у тобі, слухаючи це слово, і осяяло все твоє життя! Благодатного Великого посту, й уже тепер – благодатного Великодня!» – підсумував кардинал Канталамесса.