Комісія єпископатів ЄС: аборт не може бути фундаментальним правом
  • Втр, 09/04/2024 - 13:45

Комісія Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE) опублікувала заяву напередодні голосування 11 квітня в Брюсселі щодо включення права на аборт в Хартію основних прав ЄС. У документі говориться, що сама Хартія «не може включати права, які не визнаються всіма і викликають розбіжності».

 

Єпископи підтверджують своє «ні» перериванню вагітності, яке «ніколи не може бути фундаментальним правом» і яке рухається «в напрямку, протилежному до справжньої підтримки жінок та їхніх прав». Про це йдеться в заяві COMECE (Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу) під назвою «Так – сприянню жінкам і праву на життя, ні – абортам та ідеологічному нав'язуванню», опублікованій напередодні запланованого на 11 квітня 2024 р. голосування в Європейському парламенті щодо включення права на аборт в Хартію фундаментальних прав Європейського Союзу.

Після включення права на аборт до Конституції Франції, на європейському рівні знову відкрилася дискусія про зарахування переривання вагітності до фундаментальних прав ЄС. Резолюція вже була представлена 7 липня 2022 року і викликала спротив деяких країн-членів, тепер депутати Європарламенту вирішили повторно винести пропозицію на голосування.

Суспільство, у якому бути матір’ю – це не обмеження

У цьому контексті провід COMECE звертається до євродепутатів і громадян ЄС, наголошуючи насамперед на тому, що «підтримка жінок та їхніх прав не пов’язана із просуванням абортів». «Трудімося для Європи, в якій жінки можуть жити материнством вільно, як даром для них і для суспільства, в якому бути матір'ю жодним чином не є обмеженням для особистого, соціального і професійного життя», – закликають ієрархи.

Право на життя

«Аборт, – читаємо в заяві, – ніколи не може бути фундаментальним правом. Право на життя є фундаментальною опорою всіх інших прав людини, зокрема право на життя найбільш уразливих, крихких і беззахисних осіб, таких як ненароджена дитина в лоні матері, мігрант, людина похилого віку, особа з інвалідністю та хвора». Далі наводиться погляд Церкви, яка завжди «послідовно» вважала, що «захист ненародженого життя тісно пов'язаний із захистом усіх інших прав людини». Це передбачає переконаність у тому, що «людська істота завжди є священною і недоторканною, в будь-якій ситуації і на будь-якому етапі розвитку».

Ні ідеологічному баченню людської особи

Наприкінці заява цитує декларацію Дикастерії віровчення «Dignitas infinita» про людську гідність, що побачила світ 8 квітня 2024 року: «Людська істота є самоціллю і ніколи не є засобом для вирішення інших проблем. Якщо це переконання втрачається, втрачається також міцна і тривала основа для захисту прав людини, які в такому випадку завжди будуть залежати від швидкоплинних примх сильних світу цього». Тому COMECE закликає Європейський Союз «поважати різні культури і традиції держав-членів та їхні національні компетенції», не нав'язувати іншим, як всередині, так і поза його межами, «ідеологічні позиції щодо людської особи, сексуальності та ґендеру, подружжя та сім'ї тощо». «Хартія основних прав ЄС, – підкреслюють вони, – не може включати права, які не визнаються всіма і які викликають розбіжності. Ні в європейському, ні в міжнародному праві не існує визнаного права на аборт, і те, як це питання трактується в конституціях і законах держав-членів, дуже різниться». Ба більше, сама Хартія у своїй преамбулі закликає поважати «розмаїття культур і традицій народів Європи», а також «конституційні традиції та міжнародні зобов'язання, спільні для держав-членів».