«Ковчег» і Церква у Франції після розкриття зловживань Жана Ваньє
  • Пон, 24/02/2020 - 14:26

Французькі єпископи з несподіванкою та болем приймають те, що виявили результати розслідування, проведеного міжнародною федерацією спільноти «Ковчег» щодо поведінки її засновника Жана Ваньє з жінками впродовж багатьох років – читаємо в повідомленні Постійної ради Єпископату Франції, батьківщини «Ковчега».

Жан Ваньє, який був миряном, також займався духовним керівництвом. І саме в межах цих практик він схилив кількох жінок різних станів до інтимних стосунків, виправдовуючи це духовними або навіть псевдомістичними аргументами. Така ситуація тривала аж до 2005 року. Результати розслідування, виявлені сьогодні, ґрунтуються на показах шести жінок. Однак не було виявлено жодного випадку невідповідної поведінки Жана Ваньє щодо неповносправних, якими опікується «Ковчег». З іншого боку, поведінка засновника спільноти, який помер менше року тому, свідчить про сильний вплив першого духовного батька «Ковчега», о. Томаса Філіппа ОР, який також вчинив подібні зловживання.

Французькі єпископи, які першими відреагували на результати розслідування, дякують насамперед жертвам, які погодилися поділитися пережитим. Вони також висловлюють вдячність сьогоднішньому керівництву «Ковчегу», яке дуже серйозно сприйняло отримані свідчення та замовило незалежне розслідування. Єпископат Франції також запевняє про свою довіру до спільнот «Ковчегу», в яких люди з обмеженими можливостями та їхні опікуни живуть у справжніх стосунках взаємодопомоги та поваги.

Інформація, оприлюднена сьогодні, також, звичайно, є величезним шоком для членів «Ковчегу». Нині він нараховує 154 спільноти у 38 країнах, найбільше – у Франції. П’єр Жакенд, відповідальний за спільноти в цій країні, наголошує, що головною спадщиною Жана Ваньє було повідомлення про те, що стосунки з неповносправними особами мають перемінюючу силу. «Думаю, що він був щирим з цього приводу і що це залишається незмінним. «Ковчег» – це не ідеологія чи духовність. «Ковчег» – це досвід, і це залишається непорушним», – додає П’єр Жакенд.