Квітневі декрети Дикастерії святих: італійська свята та іспанські мученики
  • Пон, 15/04/2024 - 15:54
Папа затвердив декрети про визнання чуда за заступництвом блаженної, що відкриває шлях до її канонізації, та визнання мучеництва чергової групи осіб, убитих під час громадянської війни в Іспанії, що відкриває шлях до беатифікації.
 

Вже незабаром у Церкві буде проголошена святою ще одна засновниця чернечого згромадження. В суботу, 13 квітня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані кардинала Марчелло Семераро, Префекта Дикастерії в справах визнання святих. Під час зустрічі Святіший Отець уповноважив це відомство проголосити три декрети, перший з яких стосується визнання чуда за заступництвом блаженної Елени Ґверри, засновниці Згромадження Сестер Облаток Святого Духа, відомих як Сестри святої Зіти. Це відкриває шлях до проголошення її святою.

Блаженна Елена Ґверра народилася 22 червня 1835 року в Луцці на півдні Італії, де й померла 110 років тому,11 квітня 1914 року. В 1882 році вона заснувала світську жіночу спільноту з метою виховання дівчат, посвятивши її святій Зіті, Небесній покровительці міста, яка згодом переросла в чернече згромадження. В 1959 році її проголосив блаженною святий Папа Іван ХХІІІ.

Наступним декретом проголошується мучеництво Слуг Божих дієцезіального священника о. Ґаєти Клауселласа і Бальве, який народився 5 серпня 1863 року в Сабаделі (Іспанія), й у цій місцевості був убитий з ненависті до віри 15 серпня 1936 року, та Антоніо Торто Райксакса, мирянина і глави сімʼї, що народився 28 березня 1895 року поблизу Барселони й був убитий з ненависті до віри в грудні 1936 року в Монткаді (Іспанія). Таким чином, ці двоє свідків віри часів антихристиянського переслідування в Іспанії під час громадянської війни можуть бути проголошені блаженними.

Врешті, третій декрет проголошує геройський вимір життя італійської черниці Терези Ланфранко, Згромадження Дочок Пресвятої Марії з Левки (1920-1989), що означає завершення дослідження її життя і що для проголошення її блаженною необхідне чудо за її заступництвом.