Лицарі Колумба: український народ – народ героїв, але він потребує підтримки
  • Нед, 25/02/2024 - 17:55
Патрік Келлі, Верховний Лицар католицької організації братерського служіння, розповідає про підтримку і допомогу, надану українцям під час війни: війни. «Ми повинні бути знаком Божої любові до них посеред трагедії, яку вони переживають».

«Український народ – це народ героїв, який досі потребує нашої гуманітарної допомоги», – на цьому в інтерв'ю для Радіо Ватикану - Vatican News, присвяченому другій річниці повномасштабної військової агресії Росії проти України, наголошує Патрік Келлі, Верховний Лицар Ордену Лицарів Колумба.

Допомога україцям

Келлі зазначає, що від початку війни Лицарі Колумба надають країні різноманітну допомогу. «Цими днями, – розповідає він, – в Україну було доставлено 4000 курток для дітей-сиріт, які втратили своїх батьків на війні. Ці діти як ніколи потребують нашої підтримки і допомоги. Вони потребують тепла. Як я вже говорив, коли їхав в Україну, Лицарі Колумба стоять поруч з українським народом, тому що це люди, які страждають, і ми повинні допомагати тим, хто страждає, ми повинні бути знаком Божої любові до них посеред трагедії, яку вони переживають».

Теперішній очільник Лицарів Колумба двічі побував в Україні. «Перед поїздкою я зустрівся з Папою Франциском, і він благословив великодні гуманітарні пакунки, які ми доставляли в країну. Центри милосердя Лицарів Колумба були розгорнуті вздовж кордону, щоб допомагати біженцям перетинати кордон між Україною та Польщею, надаючи їм тепло, їжу, медичну допомогу, а також духовну підтримку, можливість поспілкуватися з психологом і взяти участь у Службі Божій. Зараз ми відправляємо допомогу через гуманітарні конвої. У нас є машини, які двічі на тиждень їдуть з Польщі в Україну, це відбувається вже 95 тижнів і буде тривати й надалі. Вже 250 тисяч пакунків було доставлено тим, хто страждає».

 

Приклад братерства

Патрік Келлі каже, що відчуває величезне натхнення від того, що робить Церква, як у Польщі, так і в Україні, відкриваючи монастирі, семінарії та багато інших приміщень для біженців. «Я вважаю натхненним те, що зробила Польща, бачити, як Польща приймала біженців у своїх домівках, піклуючись про них. Я був свідком чудової співпраці між польськими та українськими Лицарями Колумба. Це справжнє братерство», – сказав він, запевняючи, що орден і надалі здійснюватиме благодійну місію в Україні, хоча потреби змінюються. «Зараз, – пояснює Келлі, – ми перебуваємо в іншій фазі, ми починаємо допомагати людям, які постраждали від психологічних травм війни. Ми співпрацюємо з деякими клініками та зі священиками, які також є психологами, щоб говорити з людьми про травматичний досвід, який вони пережили». Любов, підсумовує Верховний Лицар, «діє немов екран проти ненависті, яку приносить війна. Діти особливо потребують щирої уваги».