Малі: викрадено католицького священника і чотирьох мирян
  • Чтв, 24/06/2021 - 13:45

Невідомі викрали у Малі католицького священника і чотирьох вірних, які їхали з ним. Це трапилося, коли вони йшли на похорон знайомого священника. 

Викрадення підтвердили церковні джерела і місцева поліція. Багато доказів свідчать про те, що викрадені перебувають у руках джихадистів.

Викрадення відбулося минулого понеділка. За свідченнями свідків, на авто, яким їхали о. Леон Дуйон, парох у містечку Сеге, та четверо мирян, включаючи мера та його заступника, напали озброєні чоловіки. Єпископська конференція Малі повідомила, що вони їхали до сусіднього міста Сан на похорон.

Детальніше про подію поки не повідомляється. Відомо лише, що автівку, якою вони їхали, досі не знайдено.

Представники єпископату Малі вказують на значне погіршення ситуації в цій країні, що практично стала рабом фундаменталістів, пов'язаних із Аль-Каїдою та т. зв. Ісламською Державою. Ця країна стала оплотом джихаду, який звідти розливається на сусідні Буркіна-Фасо та Нігер. “Ситуація дуже напружена, а майбутнє невизначене”, – сказав Ватиканському радіо єпископ Йонас Дембеле, глава єпископату Малі.

“Ми дуже засмучені цією новиною. Правда, що Малі переживає складний час, але раніше не траплялося викрадення священників. Це нас дуже турбує на рівні Церкви. Ми молимось, але також і налагоджуємо контакти, щоб краще зрозуміти, що відбувається. Однак я не думаю, що їх викрали за те, що вони християни, – говорить єпископ Дембеле. – Незважаючи на зростаючу невизначеність, наша невелика Католицька церква в Малі досі могла продовжувати свою діяльність. Досі в нас не було великих проблем. Не було ніяких дій, спрямованих безпосередньо на Церкву, і ми сподіваємося, що ситуація не зміниться, тому що ми багато працюємо в царині міжрелігійного діалогу, в єпархіях, аби зміцнити діалог та спільно працювати над досягненням миру”.

Викрадення людей у понеділок – ще одна болюча ілюстрація драматичної ситуації, що склалася в цій африканській країні. У лютому минуло чотири роки з часу викрадення колумбійської місіонерки в Малі, що досі перебуває в руках джихадистів. Відомо лише те, що сестра Глорія Сесілія Нарваез жива, але потребує термінової медичної допомоги. Її згромадження закликало християн усього світу молитися за викрадену, а міжнародну спільноту – докласти більше зусиль для її звільнення. У Малі також утримували викраденого у сусідньому Нігері о. П'єралуїджі Маккаллі, який провів два роки в руках ісламістів. За підрахунками, християни становлять близько 4 відсотків населення Малі.