Мексиканський єпископ: злодій, який викрав Пресвяту Євхаристію, екскомунікований
  • Втр, 05/12/2023 - 13:39

Єпископ Сальтільйо в мексиканському прикордонному штаті Коауїла Іларіо Гонсалес Гарсія оголосив про автоматичну екскомуніку («latae sententiae») одного чи кількох злодіїв, які вдерлися до католицької церкви, викрали й осквернили Євхаристію.

Інцидент стався вранці 25 листопада в каплиці Святого Серця Ісуса, що є частиною парафії Богородиці Шенштатської, розташованої на околиці міста, повідомляє CNA.

«Оскільки вхідні двері були виламані, як і кивот, чашу з Пресвятими Тайнами було незаконно викрадено», — йдеться у заяві за підписом Гонсалеса.

Прелат оголосив цей вчинок «порушенням священного місця [каплиці] і святотатством проти освячених оплатків – Євхаристії, отже, хто б це не вчинив, якщо він католик, то вчинив злочин проти таїнств».

«За дуже серйозну провину, вчинену проти нашого Господа», Гонсалес запросив усіх вірних приєднатися до молитви, «здійснити акт відшкодування та пропагувати любов до Ісуса Христа в Євхаристії». На даний момент, пояснив він, літургія буде неможлива, доки не буде звершено належного відшкодування.

Канон 1211 Кодексу Канонічного Права визначає: «Священні місця осквернюються вчиненими в них діями, які завдають великої шкоди, пов’язані із спокусою для вірних, і які, на думку місцевого ординарія, є настільки тяжкими і суперечать святості місця, що в ньому не можна відправляти богослужіння доти, доки шкоду не буде виправлено покаянним обрядом згідно з нормами літургійних книг».

Враховуючи ситуацію, єпископ закликав вірних, а особливо парафіяльних священників, «дуже дбати про безпеку святинь». Він попросив людей в околицях, щоб «якщо хтось знайде священні гостії або чашу, повідомив про це парафію Матері Божої Шонштатської».

Гонсалес також повідомив, що той, хто вдерся до каплиці, також забрав два розкладні столики та колонку.

CNA зазначає, що єпархіальний відділ зв’язку виключив, що це був акт проти віри, і назвав його актом вандалізму та крадіжки.