Мелхітська Церква готується відзначати 300-річчя відновлення єдності з Римом
  • Втр, 11/07/2023 - 19:16

Греко-католики Близького Сходу розпочинають у листопаді відзначення Ювілейного Року, присвяченого відновлення свого сопричастя з Єпископом Риму.

Наступний 2024 рік буде Ювілейним роком для Мелхітської Греко-Католицької Церкви, який відзначатиметься під знаком шукання єдності між усіма християнами. Особливий період вшанує 300-річчя відновлення повного сопричастя між Мелхітською та Римською Церквами. Оголошення Ювілейного року, що відзначатиметься на тему: «Греко-Мелхітська Католицька Церква: екуменічний шлях 1724-2024» у вівторок, 11 липня 2023 р., зробив Блаженніший Юссіф Абсі, Антіохійський греко-католицький патріарх, під час прес-конференції, скликаної в патріаршій резиденції в Рабуе, Ліван. Про це повідомляє інформагентство Fides.

Гоїти рани поділів

«Синод нашої Церкви, – пояснив патріарх, – хотів, щоб ця річниця не пройшла без наших роздумів про минуле, теперішнє і майбутнє нашої Церкви та її місію». Простежуючи історію Антіохійської Церкви, «заснованої святим апостолом Петром», яку також відвідував святий апостол Павло, патріарх Юссіф також згадав про богословські суперечки та поділи, які протягом історії розділили церковні спільноти, що народилися з першої апостольської проповіді. На Близькому Сході, починаючи з 17 століття, західні католицькі місіонери «прагнули зцілити розкол і досягти бажаної єдності між Антіохійським Патріархатом і Римською Церквою». Це прагнення перетворилося на «рух за возз'єднання», який разом з іншими важливими факторами породив інші поділи всередині самої Антіохійської Церкви. Так, після 1724 року існують Мелхітська Греко-Католицька і Греко-Православна Церкви з осідком у Антіохії.

Кожен розкол залишив свій слід і породив болючі напруження. Але, незважаючи на все це, як зазначає патріарх, «Антіохійські Церкви виконали свою місію збереження християнської віри, долаючи всі критичні моменти, через які їм довелося пройти». І сьогодні, «завдяки Всемогутньому Богу і волі провідників, стосунки між нашою Церквою і Церквами-сестрами тривають у взаємній повазі, братерській любові і співпраці в служінні єдиному Євангелію, а наші віруючі часто переживають привілейований досвід, збираючись під покрівлею одного дому з різних конфесій, щоб нести ясне свідчення про свою приналежність до Христа», – додав він.

Початок – 11 листопада

Ювілейний рік Мелхітської Церкви відкриється 11 листопада в Дамаску (Сирія) урочистою літургією, яку Блаженніший Юссіф Абсі очолить в Патріаршому соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Програма Ювілейного року включатиме літургійні урочистості, наукові конференції, публікації та поглиблені історичні, богословські та екуменічні дослідження, а також виставки, присвячені спадщині духовності та мистецтва, яку мелхітські громади зберігають на Близькому Сході.