"Ми нікуди не йдемо", - Лицарі Колумба обіцяють продовжувати допомагати Україні
  • Срд, 21/02/2024 - 18:54

 «Лицарі Колумба» обіцяють продовжувати свої зусилля з надання матеріальної та духовної допомоги українцям, які страждають від російського вторгнення в Україну та переміщеним особам.

Наразі Лицарі зібрали рекордних 22 мільйони доларів і доставили 3 500 тонн допомоги жертвам нинішньої війни.

Шимон Чишек, один із головних організаторів надання допомоги Лицарям Колумба у Східній Європі, повідомив CNA про зусилля Лицарів з надання допомоги, оскільки російсько-українська війна триває вже два роки. Він сказав, що хоча багато хто в усьому світі почав втрачати чутливість до війни, невинні українські цивільні особи продовжують страждати від постійних бомбардувань і нестачі основних ресурсів.

«Лицарі Колумба» вперше оголосили про свої плани допомогти Україні лише через кілька днів після початку вторгнення. Оскільки тисячі членів «Лицарів Колумба» та їхні сім’ї безпосередньо постраждали, Чишек сказав, що «Лицарі» відчували, що у них немає іншого вибору, як допомогти. Зараз, за його словами, потреба така ж велика, як і раніше. У зв’язку з тим, що під час конфлікту загинуло багато українських чоловіків — втрати варіюються від десятків тисяч до сотень тисяч — Чишек сказав, що багато вдів і сиріт у країні є найбільш уразливими.

«Основна місія «Лицарів Колумба» полягала в піклуванні про вразливих, — пояснив Чишек. «Особливо піклуватися про вдів і сиріт».

Верховний лицар Патрік Е. Келлі роздає подарунки дітям у Львові, Україна, грудень 2022 р.

«Тож ми можемо знаходитися далеко від Нью-Гейвена [Коннектикут], але ми дуже близькі до отця [Майкла] Маꥳвні в роботі, яку виконуємо», — продовжив він. «З кожним пакетом допомоги, який ми привозимо, кожним предметом одягу чи ліків, ми справді хочемо показати людям, які страждають, людям України, що Бог не покинув їх, що Бог все ще присутній, і що ми можемо бути як руки милосердя. нашого Господа».

Пробудження від сигналів повітряної тривоги, ракет

Чишек сказав, що українські чоловіки, жінки та діти в усіх частинах країни щоранку прокидаються від «постійної» загрози бомбардувань і реальності того, що «сьогоднішній день може бути останнім днем їхнього життя».

Звук сигналу про повітряний наліт також є регулярним явищем, зазначив Чишек.

За його словами, на цьому етапі війни 70% усіх українців пережили втрату чи серйозне поранення члена сім’ї чи близького друга.

«Є таке відчуття, що люди оточені цим страхом і відчуттям смерті», – пояснив він.

Навіть вагітні та новоспечені мами не застраховані від насильства, зазначив він, вказавши на вибух українського пологового будинку в Дніпрі в грудні 2023 року, в результаті якого загинули шестеро людей.

«У той час як ми намагаємося пропагувати захист життя, ми бачимо лікарні, де жінки хочуть піклуватися про своїх дітей і вітати їх, ці лікарні бомбардують. Це реальність, з якою ви стикаєтеся», – сказав він.

Допомога «стражденному тілу Христа»

«Лицарі Колумба» змогли допомогти 1,6 мільйонам жертв війни по всій країні їжею, ліками, допомогою з притулком та іншими предметами першої необхідності. сказав,

Основною метою їх діяльності є допомога жінкам і дітям, а також інвалідам і людям похилого віку. Лицарям Колумба Чишек сказав, що жертви війни є «стражденним тілом Христа».

Незважаючи на те, що матеріальна допомога важлива, Чишек зазначив, що Лицарі за допомогою медичних працівників, священників і монахів також допомагають українським воїнам і жертвам війни з «глибокими духовними ранами» отримати психологічну та духовну допомогу.

Отець Джон Каліш, очільник відділу капеланів і духовного розвитку Ордену Лицарів Колумба, благословляє благодійний конвой у Ланьцуті, Польща, у квітні 2022 р.

Молитва займає центральне місце в зусиллях лицарів з надання допомоги Україні. Окрім багатьох інших програм, Лицарі Колумба будують і обладнують каплиці для поранених жертв і біженців, а також регулярно організовують Літургії та молитву вервиці в Україні.

Українські церкви також були об’єктами нападів Росії в спробах стерти культурну та релігійну спадщину країни. Ці напади, сказав Чишек, особливо турбують Лицарів Колумба.

Цю стурбованість поділяє й українське католицьке духовенство. У жовтні 2023 року єпископ Києво-Житомирський Віталій Кривицький сказав CNA, що Церква в Україні стоїть перед винищенням.

 «Не треба гадати, про що йдеться, ми всі пережили часи Радянського Союзу», — сказав Кривицький. «Те, що станеться, якщо Російська Федерація зайде на нашу територію і продовжить заходити на наші території, буде практично те саме, що було раніше, за часів Радянського Союзу».

Чишек зазначив, що «в Україні вже зруйновано понад 100 церков».

Він пояснив, що в Україні «церкви — це не просто витвори мистецтва, це місця, де формується ідентичність людей, і це місце, яке також створює центр спільноти».

У відповідь на ці напади «Лицарі Колумба» співпрацюють з іншими групами, щоб зробити сканування українських церков, які у небезпеці, щоб зберегти та відбудувати їх після війни.

«Ми нікуди не йдемо»

Незважаючи на ризики, пов’язані з потраплянням у зону активних бойових дій, Чишек сказав, що волонтери «Лицарів Колумба» сповнені рішучості допомагати, доки тривають страждання. Рушійною силою їхніх дій, пояснив він, є те, що вони «в кожній нужденній людині бачать Христа».

«Ми молимося, щоб одного разу мир, справедливий мир, був відновлений в Україні, — сказав він. – Але до того дня ми залишатимемося об’єднаними з нашими братами в Україні, об’єднаними в молитві, милосерді та рішучості».

«Як сказав верховний лицар Патрік Келлі, — продовжив він, — «Лицарі Колумба там, і ми нікуди не підемо».