Митрополит Ігор під час Хресної ходи у Страдчі: «Жодна людина не в силі збагнути спасенної місії Ісуса Христа, яка полягала в тому, що Ісус Христос помер на хресті»
  • Втр, 09/04/2024 - 13:39

У Хрестопоклінну неділю Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор очолив Хресну ходу за мир та перемогу України у Марійському відпустовому місці Страдчі.

Наприкінці Хресної ходи Архиєрей звернувся до прочан такими словами:

Доброчесні отці, преподобні сестри, дорогі учасники моління, ми пройшли цей шлях Хресної дороги у глибоких роздумах та застанові над терпінням Ісуса Христа, як його спасенної місії людського роду. Він терпів й за наші гріхи, кожного й кожної хто ступав своїми кроками під час цього благодатного моління! Дякую усім вам за вашу позитивну участь в цій Хресній дорозі, дякую отцю Івану Колтуну та отцям цього святого храму, що організували цей важливий молитовний похід! Не можемо звершувати моління Хресної дороги у місті Львові через небезпеку можливих військових атак російського війська?

На зображенні може бути: 3 людини та натовп

Усі переживаємо цю війну, розв’язану Росією на наших землях. Існує лиш один спокій: перемир’я з Богом, усе решта ― тривога та наше велике бажання завершення війни Небесним Отцем. Богу усе відомо про завершення війни, а ми клопочемося й просимо його про цю велику ласку.

Багато із людей ставлять питання: чому Господь допустив цю кровопролитну війну? Яку відповідь дати на таке складне запитання? Хіба відповісти у такий спосіб: чому Ісус Христос, Бог і Творець, терпів такі жорстокі муки, які завдало йому людство?

Чому був важко побитий бичами, вінчаний терням, висміяний, опльований, несправедливо засуджений на смерть, прибитий до хреста, помираючи на ньому?! Бог помер в людському тілі, вбитий людиною, прибитий людським беззаконням до хреста, щоб віддати життя за спасіння всього людського роду…?

Помер Творець, вбитий своїм створінням, помер Безсмертний, не стало великого Пророка, Сина Божого, на землі…? І це ― не кінець, бо Син Божий воскрес, переміг смерть, побідив гріх, зло та диявольську затію! А Господь міг зарядити по-іншому, не вмирати, міг померти ангел чи якась людина, але такий викуп, таке надолуження не було б рівноцінне перед Небесним Отцем, хоч вистачало б для спасіння людей?!

Під час Хресної дороги ми роздумували про важкий період життя Ісуса Христа, про зраду його учня, відречення іншого учня від Господа, втечу всіх апостолів, несправедливий засуд, знущання з Ісуса, несення важкого хреста знесиленим Христом, прибивання його до хреста й смерть на ньому. Жодна людина не в силі збагнути спасенної місії Ісуса Христа, яка полягала в тому, що Ісус Христос помер на хресті.

На хресному дереві померла Боголюдина? Чому? Син Божий дає нам вичерпну відповідь: «Тому що Бог так полюбив світ, що дав [свого] єдинородного Сина, аби кожний, хто вірить у нього, не загинув, але мав вічне життя» (Ів 3,16). Син Божий помер, щоб ми жили у вічному щасті спільно з ним та усім небесним хором! Адам не послухав Небесного Отця, зачинив усім дорогу до небесного раю, а Господь, помираючи на хресті та воскресаючи з мертвих, виконуючи волю свого Отця, відчинив двері неба!

Бог чекає усіх нас у небесних володіннях! Небесний Отець бажає нас усіх нагородити вічним щастям у небі! Приймімо це бажання Небесного Отця, живімо чесно, каймося за наші нечестиві промахи, виконуймо Господню волю, любімо Бога!

Господи, Ісусе Христе, ти помер з любові до нас, щоб вчинити нас щасливими, прийми наше каяття, прости гріхи усьому нашому народові, пробач беззаконня всьому нашому людові! Маріє, наша мати, випроси у свого Сина дару завершення війни в Україні! Святі ангели, сили небесного війська, бережіть нас від усього видимого та невидимого зла!