Молоді католики вночі вартують перед церквами, щоб захистити від нападників
  • Птн, 31/07/2020 - 10:04

У Франції напади на церкви та профанації стають все частішими. Двоє молодих французьких католиків, Готьє та Гійом, вирішили виступити проти цього явища. Разом з друзями вони почали вартувати вночі перед храмами, щоб відлякати потенційних агресорів. З часом до них приєдналися й інші. Так народився рух Protège ton église (Захисти свою Церкву), до якого сьогодні належать сотні молодих католиків. Організація вже працює в Парижі, Нанті, Ніцці та багатьох інших містах Франції.

“Охоронцями” зазвичай є молоді люди. Найстаршому з них – близько тридцяти років. Більшість навчаються, але є і ті, хто працює або веде власний бізнес. “Наша справа – показати, що ми не байдужі і що Франція здатна захистити свою спадщину та коріння”, – сказав Готьє.

Ядром організації є католики, але є і послідовники інших релігій. “Ми хочемо лише, щоб вони були врівноваженими, зрілими людьми, які не будуть переповнені емоціями і не будуть, наприклад, битися з вандалами”, – пояснює Готьє. Вони організовуються через Інтернет. Після акції завантажують фотографії з нічного спостереження в соціальних мережах. Однак намагаються не показувати обличчя. Таким чином хочуть уникнути агресивних коментарів в Інтернеті та не наражати себе і свої сім’ї на реальну небзпеку перед потенційним вандалами.

«Захисти свою Церкву» ділиться інформацією з Паризькою l’Observatoire de la christianophobie, яка ретельно документує антихристиянську діяльність у Франції. “Вони фізично не захистять понад 40 000 храмів в нашій країні. Їхні дії є символічними, вони допомагають пробудити совість і дають людям усвідомлення загроз », – сказав Гійом де Тієлой, засновник l’Observatoire.

Їхня місія також показує, що Франція не така секуляризована, як здається. Християнство все ще живе, і це головним чином завдяки молодим людям. Це можна побачити не лише під час нічних сторож, але й у демонстраціях пролайф чи підтримці переслідуваних християн.

Protège ton église продовжує приймати нових членів і просить тих, хто не може взяти участь у нічних вартах, приєднатися до них у молитві. “Моліться за нас, а також за тих, хто осквернює наші храмі, за їхнє навернення, тому що це так, як сказав Ісус: “Вони не знають, що творять”, – сказав Готьє.

Організація має свого покровителя. Це блаженний Ноель Піно, який був заарештований під час таємної Меси під час Французької революції. Йдучи до ешафоту, він ще носив богослужбові шати. За свідченнями очевидців, піднімаючись по сходах гільйотини, він переказував слова, які говорить священик на початку меси (перед літургійною реформою): “introibo ad altare Dei” (“Я приходжу до Божого вівтаря”).