На львівському храмі, в якому охрестили Патріарха Любомира, відкриють меморіальну таблицю
  • Срд, 13/03/2024 - 16:48

Цієї суботи, 16 березня 2024 року, у Львові відбудеться відкриття меморіальної таблиці видатному церковному діячеві і Главі УГКЦ Блаженнішому Любомирові (Гузару). Таблицю розмістили на фасаді храму, де його було охрещено, а її благословення звершить Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав.

З нагоди відкриття пам’ятного знаку 13 березня на Святоюрській Горі провели брифінг, яким проінформували про майбутню подію. Участь у брифінгу взяли голова Клубу греко-католицької інтелігенції Роман Грицевич, голова організаційного комітету з відзначення ювілею Блаженнішого Любомира ієрм. Юстин (Бойко), президент БФ «Святий Юр», депутат Львівської обласної ради Ореслава Хомик, настоятель храму свв. мчч. безсрібників Косми і Дам’яна УГКЦ о. Володимир Мощич, голова Громадської ради «Святий Юр» Валерій Калинюк.

«Минулого року ми розпочали святкування року Блаженнішого Любомира (Гузара) в Українській греко-католицькій церкві. Очевидно, в першу чергу Блаженніший Гузар є пов’язаний зі Львовом і Львівською Архиєпархією, оскільки він є народжений у Львові, є почесним громадянином міста Львова», – підкреслив голова оргкомітету о. Юстин. Він поділився даними щодо хрещення Любомира (Гузара), за якими було ухвалено рішення про спорудження меморіальної таблиці.

Фото з брифінгу

Як розповіли на брифінгу, цьогоріч вийшла друком книга спогадів Блаженнішого Любомира, де він описав обставини свого хрещення. Сам Блаженніший згадує: «Я народився у Львові 26 лютого 1933 року. Моя мати згадувала, що я такий слабонький народився і що мене хрестили вже на четвертий день після народження, бо не знали, що зі мною буде – на всякий випадок хрестили. Хрестив священник, який належав до парохії святих Петра і Павла – тієї, що на вулиці Личаківській, бо я народився у шпиталі на вулиці, яка тоді називалася Куркова, а сьогодні називається вулицею Лисенка. Там ми й мешкали тоді, недалеко від костелу святого Антонія, після того, як батьки перенеслися з Галича до Львова».

Інтер’єр храму

Витяги із метричних книг парафії святих апостолів Петра і Павла, які було досліджено у фондах Центрального державного історичного архіву, коригують і доповнюють цю інформацію. Згідно з ними, Любомир Лев Лука Гузар (саме таке повне ім’я Блаженнішого) був охрещений 5 березня 1933 року в каплиці шпиталю (зараз це Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит», а храм УГКЦ на вул. Лисенка, 45, носить ім’я святих безсрібників Косми і Дам’яна). Цікавий факт, що охрестив його о. Йосиф Кишакевич – відомий композитор, хоровий диригент, військовий капелан, а також капелан львівської державної лікарні.

Отець Володимир Мощич, що опікується храмом свв. безср. Косми і Дам’яна і є також капеланом «Охмадиту», додав, що цей храм освятив сам Блаженніший Любомир у 1991 році. Тоді ж Блаженніший підтвердив, що був охрещений у цих стінах. Тож цієї суботи на фасаді храму відкриють таблицю, яка увіковічнить цю подію.

Меморіальну таблицю вже можна побачити. Її автор – український скульптор і педагог Ярослав Скакун. Виготовили таблицю за кошти за кошти доброчинців.

Благословення і відкриття таблиці відбудеться 16 березня 2024 року о 12:30 за адресою: вул. Лисенка, 45. Його звершить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Долучаться до урочистості Митрополит Львівський УГКЦ Ігор та інші єпископи, а також представники влади і громадськості Львова. Запрошують на захід всіх львів’ян та гостей міста. Цікавим фактом є те, що під час благословення таблиці не звершуватимуть звичної в таких випадках панахиди: оскільки УГКЦ розпочала бетифікаційний процес Патріарха Любомира, відтепер спільнота Церкви молиться не за його упокій, а за прославу та заступництво.

Нагадаємо, 31 травня 2023 року у Львові також урочисто відкрили вулицю, названу на честь Патріарха Любомира (Гузара).