Нацрада ініціює санкції проти ЗМІ за критику ЛГБТ-спільноти
  • Чтв, 09/11/2023 - 14:38

Орган державного медійного регулювання ініціює покарання для тих ЗМІ, які здійснюють критику щодо ЛГБТ-спільноти. Протягом недавнього заходу, що зібрав представників влади, медіа та неурядових організацій, відбулося вивчення критеріїв, які б сприяли усуненню медійної дискримінації за сексуальною ідентичністю. Зустріч організована Національною радою у приміщенні інформаційного агентства Укрінформ.

Ольга Герасим’юк, керівник Нацради, акцентувала на тому, що проблема дискримінації у сфері медіа виникла понад три десятиліття тому і зараз зусилля зосереджені на розробці норм, які б забезпечили реалізацію толерантності та рівності у медійному просторі. Новий законопроєкт “Про медіа” звертає особливу увагу на цю тему, пропонуючи механізми співрегулювання інформаційної сфери. Герасим’юк підкреслила, що створення таких органів дозволить визначити чіткі критерії для протидії дискримінації та неприязні у медіа.

Також Герасим’юк зазначила про необхідність негайного дії для подолання упереджень у медіа, спільно з ЛГБТ-спільнотою та громадськістю були розроблені ключові критерії в цій сфері.

З її слів, хоча ситуація на телебаченні й радіо стабілізувалася, в інших медіа ще існує багато стереотипів, пов’язаних з сексуальною орієнтацією. Герасим’юк наголосила на важливості рівності та збереження гідності для боротьби з дискримінацією.

Герасим’юк також висловила зобов’язання Нацради до навчання медіа правильно подавати інформацію, щоб забезпечити толерантне сприйняття різних соціальних груп.

Микита Потураєв, голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, наголосив на значенні відкритих обговорень для демонстрації прихильності України до європейських цінностей та свободи слова. Він закликав до переосмислення медіа-підходів щодо представлення інформації.

Потураєв заявив, що основна мета медіа повинна полягати у захисті свобод та вибору кожної людини в країні.

Михайло Спасов, представник омбудсмена з питань рівності прав, інформував про звернення, які надійшли до уповноваженого стосовно захисту від дискримінації за ознаками гендерної ідентичності, а також про випадки порушень прав ЛГБТ, виявлені в медіа.

Юлія Мельничук з Ради Європи описала готовність РЄ до співпраці з Україною в питаннях боротьби з дискримінацією та захисту національних меншин, а також їх значний досвід у визначенні мови ворожнечі.

Дмитро Гаврилюк представив рекомендації, розроблені Нацрадою спільно з громадськими організаціями, для боротьби з дискримінацією у медіа, підкреслюючи важливість дотримання журналістської етики та уникнення стереотипізації ЛГБТ-спільноти.