Надприродні об’явлення в світлі віри, богослов’я та науки
  • Чтв, 20/09/2018 - 17:43

Протягом цього тижня в Папській Марійській Академії проводиться міжнародний конгрес, присвячений надприродним об’явленням у світлі віри, богослов’я та науки.

Конгрес, організований Папськими Радами сприяння новій євангелізації та культури, римською дієцезією та посольствами Мексики та Гондурасу при Святій Столиці, у співпраці з факультетами канонічного права, філософії, теології та Францисканського Інституту, Папського Антоніанського університету, Папського богословського факультету «Marianum», Суверенним Мальтійським Орденом та Міжнародним центром досліджень Туринського плащаниці, відбувається в Римі від понеділка 17 до суботи 22 вересня 2018 року.

Слід відзначити, що останніми часами в Церкві наново наголошується на значенні надприродних об’явлень. Хоч вони не є необхідними для вічного спасіння, але є Божими дарами, якими не слід нехтувати.

Об’явлення підтверджують, що Господь не залишив Свій люд, що Він присутній серед Нього, і ця Божа близькість виявляється в надприродний спосіб, найчастіше за посередництвом Пресвятої Богородиці.

У програму згаданого конгресу, в якому окремо наголошується на значенні Туринської плащаниці та об’явлень Пречистої Діви в Ґваделюпе (Мексика), входило поглиблення явища надприродних об’явлень згідно з Апостольської Конституцією Папи Франциска «Радість Істини». Щоб якнайповніше охопити складність цього явища, конгрес проведено на міждисциплінарному рівні, охоплюючи канонічне право, літургію, психологію, душпастирське богослов’я, духовність та інше, подаючи відповідні засоби для правильного розрізнення об’явлень, від Маріологічних до містично-пророчих та харизматичних явищ.

Італійський священик-францисканець Стефано Чеккін, голова Папської Міжнародної Марійської Академії, в інтерв’ю для VaticanNews пояснив мету конгресу, відзначаючи, як потрібно ставитись до надприродних об’явлень, який зв'язок існує між наукою та вірою. Він також з’ясував різницю між різними об’явленнями, також і те, як визначити, чи воно справжнє чи фальшиве.

Він наголосив, що Церква наново відкриває значення надприродних об’явлень. Після ІІ Ватиканського часу в деяких католицьких середовищах ставились до надприродних об’явлень, зокрема Пресвятої Богородиц, як до другорядного явища, вважаючи, що треба повернутись до виключного біблійного образу Божої Матері. Сьогодні ж Церква повніше цінує містичний досвід, бачить у ньому особливий внесок Божого люду.

О. Чеккін закликає до більшої пошани до надприродних об’явлень, зокрема в тому випадку, коли Церква не вважає їх фальшивими.

Об’явлення – це Божий  дар, яким не слід нехтувати

Голова Міжнародної Папської Академії наголосив на потребі відкрити серця для цих надприродних об’явлень, які відбуваються в різні способи, беручи до уваги відмінні культури. «Як це прекрасно, – сказав о. Стефано Чеккін, – що Пресвята Богородиця об’являється в різних місцях по-різному. Вона вживає відмінні мови, а навіть і діалекти, має інші риси обличчя, Її слова завжди пристосовані до культури окремих народів. Тому католицька Церква повинна шанувати цей Божий дар. Ми не зобов’язані приймати надприродні об’явлення, адже вони не є необхідними для вічного спасіння, але слід пам’ятати, що це дари, які нам дає Сам Господь і ми не повинні ними погорджувати».