«Народ, який вірить у Бога і приймає Його силу в Таїнстві Сповіді, є непереможним», — Блаженніший Святослав у Зарваниці
  • Пон, 17/07/2023 - 09:27

Мене зворушили сльози одного солдата, вже не дуже молодого, який казав: «Владико, я вже пів року не сповідався. Висповідайте мене». І ми сіли, і перше, що зробили — уділили їм Таїнство Сповіді. Чи є такий народ у світі, який би в такий спосіб довірявся Богові? Чи є такі воїни, які найперше поборюють гріх у собі для того, щоб потім перемогти безбожного нападника? Про це розповів Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в неділю, 16 липня, під час Всеукраїнської прощі до Зарваниці.

На початку проповіді Блаженніший Святослав пригадав слова святого папи Івана Павла II: «Бог є завжди поруч, але часто ми так живемо, ніби Його немає».

У сьогоднішньому євангельському уривку ми чуємо історію про розслабленого, якому Христос каже: «Прощаються тобі твої гріхи».

Патріарх пояснив, що прощення гріхів не означає, що Господь ховає людське зло, не звертаючи на нього уваги. Навпаки, прощення провини означає порятунок, спасіння, воскресіння. Він підкреслив, що в нинішньому Євангелії ми тричі чуємо слово «встань». Уперше, коли Христос звертається до книжників і фарисеїв, вдруге — до самого розслабленого, а відтак це стає дійсністю.

«Прощення гріхів як особистий визвольний і спасенний досвід сили Божої, за вченням Святих Отців, — це той досвід майбутнього воскресіння, що його ми вже сьогодні можемо відчути, довірившись Богові, який спасає, визволяє, воскрешає, повертає на добре долю свого народу», — сказав Предстоятель.

Він наголосив на важливості Таїнтва Сповіді. «Це Таїнство є зціленням, відновленням, воскресінням, вилікуванням мого гріховного паралічу, моментом, коли я відчуваю Божу силу, яка  до мене сходить», — сказав Блаженніший Святослав і подякував усім вірянам, які в контексті прощі до Зарваниці приступили чи приступлять до Таїнства Сповіді.

«Не бійтеся відкрити Богові всі свої рани, немочі й гріхи, бо це до вас сьогодні Христос каже: „Сину, доню, бадьорися, довірся мені. Я усуну саму причину твого болю, страждання, твоєї немочі. Я поверну твою долю на добре. Встань, звільнися від того всього, що тебе розбиває. Повертайся додому вільною людиною і будуй вільну державу“», — закликав архиєрей.

 
 

«На вершині всенаціонального болю ми приходимо з вірою до нашого Спасителя і просимо: Господи, торкнися нас, зроби нас переможцями над злом, зруйнуй ті імперії, які хочуть знову поневолити Твій люд», — сказав Блаженніший Святослав. Відтак згадав про свої відвідини поранених військових на Харківщині.

«Нехай Боже слово, Таїнство Сповіді та Святе Причастя будуть нашою бадьорістю. І нехай над нами сьогодні пролунають слова: „Встань, візьми своє ложе і йди“. Богородице Пречиста, Зарваницька наша Мати, даруй Україні перемогу», — попросив Блаженніший Святослав.

Після Літургії Глава УГКЦ подякував єпископам УГКЦ, які прибули на прощу разом зі своїми священниками і монашеством, і привітав тих владик, які цими днями відзначають ювілеї. Відтак вручив Орден митрополита Андрея Шептицького п. Володимирові Слєпченку і п. Мирославові Сенику.

Варто зазначити, що у зв’язку з проведення календарної реформи в УГКЦ Всеукраїнська проща до Зарваниці тепер відбуватиметься у другу неділю липня.

Департамент інформації УГКЦ