«Ненависть до Католицької Церкви». Теракт проти катедри в столиці Нікараґуа
  • Пон, 03/08/2020 - 10:14

Чоловік кинув запалювальну суміш у каплицю катедрального собору. Внаслідок пожежі згоріло старовинне розп’яття.

«Це теракт», – так кардинал Леопольдо Хосе Бреннес, Архиєпископ Манаґуа, столиці Нікараґуа, прокоментував замах, скоєний в останній день липня проти катедрального собору. Як розповідають деякі свідки, чоловік в капюшоні вкинув до каплиці Христової Крові всередині собору коктейль молотова, викликавши пожежу, в якій, серед іншого, пошкодилося старовинне 400-річне розп’яття, перед яким в лютому 1996 року молився Святий Іван Павло ІІ. Пожежу вдалося швидко загасити, ніхто не постраждав. Але теракт глибоко поранив місцеву католицьку спільноту.

В комюніке, поширеному архидієцезією, стверджується, що йдеться про «умисний і спланований вчинок, скоєний досвідченою особою». Рішуче відкидається версія випадкового займання, оскільки в каплиці не використовувалися свічки. Архидієцезія говорить про «гідний засуду вчинок», який «глибоко ранить» всіх католиків, оскільки згадане розп’яття є однією з найбільш люблених і шанованих святинь нікарагуанських вірних.

«Цей ганебний факт є черговим із серії святотатств, атак на власність Церкви, нападів на храми, що є нічим іншим які ланцюгом подій, які відображають ненависть до Католицької Церкви та її єванелізаційної місії», – зазначається в повідомленні для преси, в якому також знаходимо заохочення для віруючих уважно слідкувати за вказівками архиєпископа, який найближчими днями запропонує критерії, аби з вірою відповісти на «почуття болю те безсилля, які переживаємо».