Нідерланди легалізовують евтаназію також і для дітей
  • Нед, 16/04/2023 - 01:33

Нідерланди вводять евтаназію для дітей, які страждають на невиліковні захворювання. До цього часу це вже було законно для немовлят і неповнолітніх віком від 12 до 16 років за згодою батьків. Для старших неповнолітніх згода батьків не потрібна. У п’ятницю уряд оголосив, що відтепер евтаназія стане доступною для всіх, повідомляє Vatican News.

На думку нідерландського уряду, нове розпорядження усуває нормативну прогалину та є виявом справедливості. Заборона евтаназії для дітей віком до 12 років є, на думку нідерландських політиків, ознакою нерівності. «Після інтенсивних консультацій із зацікавленими сторонами, — сказав міністр охорони здоров’я Ернст Кайперс, — ми досягли рішення, яке допомагає також і цим дітям, їхнім батькам і лікарям. Умовою для евтаназії є діагностування дуже серйозного захворювання, аномалії мозку, серця або порушення обміну речовин, які викликають нестерпний біль. За даними уряду, такі випадки дуже рідкісні, від 5 до 10 на рік.

Натомість критики побоюються, що дитячою евтаназією можуть зловживати, тобто використовувати її не з медичних причин. Нідерланди стали першою країною в світі, яка легалізувала допомогу в самогубстві в 2001 році. Однак це не перша країна, яка поширює її на неповнолітніх. З 2014 року евтаназію дітей дозволили в сусідній Бельгії. У Нідерландах кількість евтаназій невпинно зростає. Минулого року їх було здійснено 8,7 тис.