Нідерланди: жахливий рекорд за 20 років «легальної» евтаназії. Результат – не лише смерті, а й зміна ментальності
  • Срд, 01/03/2023 - 15:16

У Нідерландах евтаназія легалізована вже 20 років. Підсумки двох десятиліть дії цих правил тривожні, адже їхнім наслідком є ​​не лише численні процедури вбивства, а й зміна менталітету та менша повага до людського життя.

«Баланс 20 років законної евтаназії в Нідерландах виражається не тільки в кількості смертей, а й у змінах, які відбулися у свідомості нації, яка змирилася зі смертю за власним бажанням», — вважає єпископ Йоганнес Хендрікс з Амстердама. Він зізнається, що сьогодні у кожного є близька людина, родич чи друг, який покінчив із життям.

Єпископ Хендрікс зазначає, що в деяких аспектах евтаназія схожа на аборт, вона викликає такі ж глибокі зміни в менталітеті. Це дає вам відчуття, що ви можете отримати все, що завгодно, коли завгодно, навіть смерть. Тим часом, справжня проблема евтаназії – це самотність. Вона забирає сенс життя, а коли з’являється хвороба, людина не хоче бути тягарем для інших.

У розмові з щоденником «Avvenire» єпископ Амстердама Йоганнес Хендрікс визнає, що менталітет евтаназії постійно зміцнюється. До парламенту Нідерландів подано два законопроекти щодо поширення застосування евтаназії на найменших дітей, адже сьогодні вона дозволена з 13 років, і на людей похилого віку – старше 75 років, які не страждають на невиліковну хворобу або не є наприкінці свого життя, але вони просто відчувають втому.

«Не можна виключати, що [ці положення – ред. ред.] буде прийнято. Я знаю, що це сумно, але це факти. Індивідуалізм у нашому суспільстві занадто сильний. І на політичному рівні сильної опозиції не буде», – каже єпископ Хендрікс.

Він запевняє, що нідерландська церква намагалася протистояти легалізації евтаназії. Кардинал Віллем Ейк зробив великий внесок у цю сферу. Він сам лікар і спеціаліст з біоетики. Проте католицизм у Нідерландах уже втратив своє значення. Там уже 45 років немає живої Церкви. Лише 45% голандців вважають себе віруючими. Лише 2% католиків ходять до церкви.

Про духовний стан цього народу свідчить і високий рівень самогубств. За статистикою, п’ять людей щодня зводять рахунки з життям. Додайте до цього 189 допоміжних самогубств. «Нідерланди потребують релігійного відродження», — визнає ординарій Амстердама.