Нікарагуа: ООН закликає звільнити єпископа Альвареса
  • Втр, 14/11/2023 - 13:48

Двоє спеціальних доповідачів ООН, Ірен Хан з питань свободи слова та Назіла Ганеа з питань релігійної свободи, звернулися до влади Нікарагуа з проханням звільнити єпископа Роландо Альвареса.

З серпня 2022 року єрарх перебуває у в’язниці. 18 жовтня 2023 року з в'язниці вийшли 12 католицьких священиків.

Представники ООН висловили глибоку стурбованість ситуацією єпископа, який утримується в ізоляції та в умовах, які, на їхню думку, є серйозним порушенням так званих правил Нельсона Мандели щодо гідного поводження з ув'язненими, введеними ООН у 2015 році, а також систематичними нападами на представників Католицької Церкви та інших конфесій з боку влади Нікарагуа.

Вони також нагадали, що з 2022 року влада позбавила правового статусу щонайменше тисячу організацій, у тому числі понад 320 релігійних.

За останніми даними, в Нікарагуа в жахливих умовах утримують 91-го політичного в'язня.

Після масштабних мирних антиурядових протестів у квітні 2018 року президент Даніель Ортега розпочав атаку на всіх, хто виступає проти нього. З часу протесту понад п'ять років тому близько 400 нікарагуанців були вбиті внаслідок державного насильства, що було підтверджено міжнародними правозахисними організаціями, які дійшли висновку, що режим Ортеги скоїв злочини проти людства.