Нікарагуа: режим заборонив діяльність скаутів та проведення 400 процесій Хресної Дороги
  • Втр, 20/02/2024 - 19:52

У рамках кампанії проти громадянського суспільства режим Нікарагуа заборонив скаутів. За повідомленнями ЗМІ, уряд позбавив правового статусу національну скаутську організацію та інші громадські організації.

Урядова газета La Gaceta у своєму випуску на вихідних повідомила, що організація не змогла вчасно подати фінансовий звіт. З аналогічним обґрунтуванням була заборонена діяльність жіночої релігійної громади Fraternidad Misioneras del Fiat de Maria, трьох християнських церков і Ротарі клубу, а також закрито університет. Активи цих організацій були конфісковані урядом. Про це повідомляє ekai.pl.

Згідно з рішенням, національний комітет скаутів скасував усі заходи минулих вихідних, “в уніформі чи без неї, щоб захистити наших молодих членів”, повідомляє confidential.digital. Згідно з цією інформацією, вже раніше було зроблено все можливе, щоб запобігти урядовим заходам, але безуспішно. Разом із Всесвітнім проводом скаутів у Швейцарії наразі здійснюються пошуки альтернативних форм для “виконання місії скаутського руху в Нікарагуа згідно з правовими нормами”.

Як і у випадку зі скаутами, чия присутність у Нікарагуа почалася 107 років тому, з кінця 2018 року уряд Даніеля Ортеги та віце-президента Росаріо Мурільйо вже розпустив загалом 3230 неприбуткових організацій, часто за такими звинуваченнями, як “відмивання грошей”.

Діяльність Церкви в Нікарагуа також різко обмежена та контролюється інформаторами. Правозахисниця у вигнанні Марта Патрісія Моліна написала на платформі X, що минулої п’ятниці по всій країні було скасовано понад 400 процесій Хресної дороги; лише в окремих єпархіях влада давала дозвіл на їх проведення в обмеженій формі. За словами адвоката, йдеться про “злочинну диктатуру”, яка “навіть під час Великого посту не відступає від своєї ненависті до Католицької Церкви”.

Десятки священнослужителів були вислані з країни за останні місяці, включаючи єпископів Роландо Альвареса та Ісідро Мора. Єпископ-помічник Манагуа Сільвіо Баес, який майже п’ять років тому був змушений емігрувати до Флориди, не стримує критики. “Піст — це більше, ніж утримання від їжі. Це означає не звикати жити під будь-яким ярмом. Це означає засуджувати несправедливість і боротися з гнобленням”, – написав він на сайті X у першу неділю Великого посту.