Німеччина: молоді священники відкидають вимоги «Синодального шляху»
  • Втр, 21/05/2024 - 18:36

Поглиблене опитування молодих німецьких священників показало, що вони не дуже зацікавлені у змінах Католицької Церкви, рекомендованих суперечливим «Синодальним шляхом». В опитуванні, опублікованому 17 травня, священників, висвячених у 2010-2021 роках, запитали, як, на їхню думку, слід реформувати Католицьку Церкву. Більшість із них не обрали відповідей, які підтримували учасники Синоду.

Лише чверть священнослужителів вважає, що жінок слід висвячувати на священників, ще 29,6 відсотка підтримали скасування целібату священників, 30,3 відсотка закликали до більшої демократизації Церкви, тоді як 36,8% погодилися з твердженням, що «участь мирян має бути збільшена, а мирянам слід надати більше влади». Усі ці чотири теми посіли важливе місце в обговореннях синодального шляху, що відбувався у 2020-2023 роках.

Новий звіт показав, що 75,7 відсотка священників вважають, що реформи можна досягти, зосередившись більше на передачі змісту католицької віри, а 80,3% через «більше пропозицій з духовною глибиною». Невелика меншість священників (4,6%) заявили, що реформи не потрібні, пише wiara.pl.

Виступаючи на онлайн-прес-конференції, директор Центру прикладних душпастирських досліджень у Бохумі Маттіас Зельманн заявив, що молодші священники не підтримують пріоритети синодального шляху. На його думку, більшість опитаних священників «не сприймають себе як творчих лідерів» і звинуватили їх у відчуженості від середовища та цінностей сучасного суспільства. «Вони також не знайомі з питаннями реформи Церкви. Тому вони певною мірою сприятимуть творчому відкриттю Церкви та сучасного суспільства одне до одного», – сказав Зельманн, не оминувши нагоди висловити думку про цінність священнослужителів.

Інтерв’юери зв’язалися з усіма 847 священниками, висвяченими в Німеччині між 2010 і 2021 роками, а також з 1668 кандидатами, які залишили семінарію за той самий період. Вони отримали відповіді від 153 священників і 18 колишніх кандидатів.

Середній вік священників становив 37 років, понад 97% з них народилися та виросли в Німеччині. Трохи більше половини мали двох або більше братів і сестер. Дослідники класифікували священників на 12 «груп життя», використовуючи типологію, створену соціологами Маріусом Штельцером і Марко Хейсе. Вони віднесли приблизно дві третини священників до «консервативної» сторони спектру та одну третину до «сучасної».

Німецьке дослідження було проведено через шість місяців після того, як дослідники припустили, що відсоток нових американських католицьких священників, які вважають себе теологічно «прогресивними», впав настільки низько, що це явище «майже зникло».

На початку 21-го століття Німеччина, країна з майже 24 мільйонами католиків, отримувала в середньому понад 100 священницьких рукоположень на рік, але впала нижче цього порогу в 2019 році, році початку синодальної подорожі.

За останніми даними, у 2022 році в Німеччині відбулося 45 священничих свячень у 27 єпархіях (33 єпархіальних і 12 монаших). Це зменшення порівняно з 67 у 2020 році (56 єпархіальних та 11 монаших) та 62 у 2021 році (48 єпархіальних та 14 монаших).

Нові дані свідчать про те, що падіння продовжиться в 2024 році.