Нігерія: викраденого монаха вбили, а тіло викинули у річку
  • Срд, 25/10/2023 - 14:02

Єпархія в Нігерії оголосила, що брат Годвін Езе, монах, якого разом із двома іншими викрали 17 жовтня з бенедиктинського монастиря в Еруку, був убитий.

Адміністратор єпархії Ілорін, отець Ансельм Пендо Лавані, повідомив ACI Africa, що Езе, викрадений разом із бр. Ентоні Езе та бр. Пітером Олареваджу, був жорстоко вбитий. Інші джерела повідомили, що викрадачі застрелили Годвіна Езе і викинули його тіло в річку.

Раніше єпархія оголосила про звільнення кандидатів бенедиктинського монастиря Ентоні Езе та Олареваджу, та звернулася із проханням про молитву за Годвіна Езе, який перебував у новіціяті в монастирі.

У записці від 24 жовтня о. Лавані сказав: “Дякуємо всім і кожному за ваші спільні молитви протягом останніх кількох днів за безпечне звільнення наших братів, бр. Ентоні Езе та бр. Пітера Олареваджу. Ми дякуємо Богові за те, що Він відповів на наші молитви”.

“Однак ми засмучені новиною про жахливе вбивство третього брата, Годвіна Еза, від рук викрадачів. Нехай Бог дасть вічний спокій його душі, розраду його найближчим родичам і всім нам, хто залишився оплакувати його кончину”, – продовжив він.

В інтерв’ю ACI Africa о. Джозеф Екесіоба, який раніше опікувався новіціятом монастиря, сказав, що брат Годвін Езе був застрелений бандитами Фулані через день після викрадення. “Один із наших братів, якого звільнили, сказав, що Годвіна застрелили в середу [жовтня. 18] вночі. Викрадачі вивели трьох наших братів на берег річки й застрелили брата Годвіна. Потім вони кинули його бездиханне тіло в річку”. Він додав: “Після вбивства Годвіна викрадачі повели братів Пітера та Ентоні до лісу, де їх переховували, і продовжували погрожувати їм, кажучи, що їх також уб’ють. На щастя, обох звільнили в суботу ввечері [жовт. 21]”.

О. Екесіоба сказав, що монастир організовує пошуки, щоби дістати тіло Годвіна Езе з річки. Він розповів, що монастир був змушений вжити радикальних заходів після викрадення 17 жовтня. “Нам довелося переселити наших братів у безпечніше місце, оскільки ми далі отримуємо погрози про напади“, – сказав він.

Єпархія Ілоріна обслуговує штат Квара, який межує на сході зі штатом Когі, на півночі зі штатом Нігер, а на півдні зі штатами Екіті, Осун і Ойо. У деяких із цих нігерійських штатів, включаючи Когі та Нігер, продовжуються напади, які, як повідомляється, скоюють озброєні пастухи фулані та інші бандити.

У квітневому звіті Intersociety зазначено, що лише за 100 днів у християнських районах штату Нігер було вбито понад 150 людей, а зі 707 викрадених за цей період християн 200 викрадень було здійснено в Нігері, пише CNA.