Нове дослідження підтверджує знищення біблійного міста Ґат, описаного у Другій книзі Царів
  • Чтв, 04/04/2024 - 14:13

Ізраїльські вчені кажуть, що їхні дослідження підтверджують завоювання та знищення біблійного Ґату царем Араму Газаїлом, описане у Другій Книзі Царств. Це стало можливим завдяки новій технології, яка вимірює магнітні поля в обпаленій цеглі.

 

Вчені з Тель-Авівського університету, Єврейського університету в Єрусалимі, Бар-Іланського університету в Рамат-Гані та Аріельського університету в Самарії зробили відкриття, яке дозволяє археологам ідентифікувати спалені матеріали, знайдені під час розкопок, і оцінити температуру їхнього горіння.

 

Про це розповідає просвітницький проект Біблійна археологія з посиланням на The Christian Post.

 

Це інноваційне дослідження підтверджує біблійну розповідь про завоювання філістимського міста Ґат Газаїлом, царем Араму перед тим, як той звернув свою увагу на Єрусалим. У Святому Письмі ця подія описана так: “Вийшов тоді Газаїл, сирійський цар, та й воював з Ґатом, і здобув його. І намірився Газаїл іти на Єрусалим” (2 Царів 17:17).

 

Дослідження було опубліковане в журналі PLOS ONE під назвою «Застосування термічного розмагнічування до археологічних матеріалів: інструмент для виявлення спаленої глини та оцінки температури її обпалення» (Applying thermal demagnetization to archaeological materials: A tool for detecting burnt clay and estimating its firing temperature. Yoav Vaknin, Ron Shaar, Oded Lipschits, Adi Eliyahu Behar, Aren M. Maeir, Erez Ben-Yosef. Джерело: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0289424).

 

«Наші висновки важливі для визначення інтенсивності пожежі та масштабів руйнувань у Ґаті — найбільшому та наймогутнішому місті країни на той час, — а також для розуміння практики будівництва в цьому регіоні», — сказав професор Арен Меїр з кафедри ізраїльських досліджень та археології Мартіна Зуса Бар-Іланського університету, йдеться в заяві (https://www.eurekalert.org/news-releases/1030282...).

 

Дослідження було зосереджено на знахідках з Телль-ес-Сафі, ідентифікованого як біблійний Ґат. Команда під керівництвом доктора Йоава Вакніна з Інституту археології Соні та Марко Надлерів Тель-Авівського університету продемонструвала, що цеглини міської стіни згоріли в пожежі під час руйнування міста. Дослідження також суперечить попереднім припущенням про те, ніби цегла була випалена в печі перед будівництвом стіни.

 

В інтерв’ю The Jerusalem Post (https://www.jpost.com/archaeology/article-780745...) Вакнін підкреслив історичний контекст, зазначивши, що в таких регіонах, як Месопотамія, де камінь був дефіцитним, жителі випалювали глиняну цеглу в печах, щоби підвищити її міцність і довговічність. Ця практика згадується в біблійній історії про Вавилонську вежу: “І сказали вони один одному: Ану, наробімо цегли, і добре її випалімо! І сталася цегла для них замість каменя, а смола земляна була їм за вапно” (Буття 11:3).

 

Професор Ліпшиц, ще один дослідник проекту, наголосив на важливості глиняної цегли як основного будівельного матеріалу в Ізраїлі під час бронзової та залізної доби.

«Протягом бронзової та залізної доби основним будівельним матеріалом у більшості частин Землі Ізраїлю була глиняна цегла. Цей дешевий і легкодоступний матеріал використовувався для будівництва стін у більшості будівель, іноді поверх кам’яних фундаментів. Ось чому так важливо розуміти технологію, яка використовується для виготовлення цієї цегли», — пояснив Ліпшіц, про що повідомляє All Israel News (https://allisrael.com/israeli-researchers-use-earths...).

 

Доктор Вакнін додав, що більшість дослідників вважають, що технологія випалу цегли в печі не досягла Землі Ізраїлю до римського завоювання. До цього жителі використовували висушену на сонці глиняну цеглу. Новий метод дослідження, розроблений командою археологів, може остаточно визначити, чи була цегла, знайдена під час археологічних розкопок, випалена в печі чи спалена на місці під час руйнівної події.

 

Метод ґрунтується на магнітних властивостях глиняної цегли. Висушена на сонці цегла демонструє випадкову магнітну орієнтацію, але під час випалу її феромагнітні частинки вирівнюються з магнітним полем Землі. Дослідники виявили, що повторне нагрівання цегли в спеціальній печі може скасувати це вирівнювання, повертаючи магнітні властивості цегли до їх початкової випадкової орієнтації при температурі, при якій вона була спочатку випалені.

 

Ця техніка показала, що цегла з Ґата була спалена при температурах, які відповідають пожежі, а не під час випалу в печі, який передбачає набагато вищі температури.

Проект “Біблійна археологія” неодноразово публікувала статті про те, як цей метод допомагає вченим підтверджувати деталі історичних подій, описаних у Біблії. Ознайомитися з цими дослідженнями можна на сторінці проекту.

 

Олександра Обревко

За матеріалами The Christian Post (https://www.christianpost.com/.../new-research-affirms...)

Фото: Yoav Vaknin; Ori~; Tell es-Safi/Gath Archaeological Project, Bar-Ilan University; Tel Aviv University