Нью-Йоркська катедра: літургія-відшкодування після скандального похорону транс-активіста
  • Пон, 19/02/2024 - 14:23

У соборі Св. Патріка в Нью-Йорку відслужили літургію відшкодування після суперечливої нешанобливої похоронної служби, яка відбулася цього тижня за відомим захисником трансгендерів.

У соборі Манхеттена 15 лютого відбулася похоронне богослужіння за Сесілією Джентілі. Ця особа активно допомагала декриміналізувати секс-бізнес у Нью-Йорку, лобіювала включення “гендерної ідентичності” як захищеного класу до законів штату про права людини та була провідним фандрейзером для трансгендерів. Джентілі був чоловіком, який ідентифікував себе жінкою. Про це повідомляє CNA.

Під час літургії отець-целебранс Едвард Догерті називав Джентілі займенниками жіночого роду та описував трансідентифікованого чоловіка як “нашу сестру”. Крім того, під час молитви вірних читець молився про так звану гендерно-підтверджувальну охорону здоров’я, а присутні часто і схвально називали Джентілі “матір’ю повій”.

У суботу о. Енріке Сальво, пастор катедри Св. Патріка, заявив у заяві на веб-сайті архиєпархії Нью-Йорка, що офіційні особи Церкви поділяють “обурення через скандальну поведінку на похороні тут, у соборі Святого Патріка раніше цього тижня”.

“У соборі знали лише те, що сім’я та друзі просили відправити заупокійну месу за католиком, і навіть не підозрювали, що наша відкритість та молитва будуть принижені таким святотатським і обманним способом”, — сказав о. Сальво.

“Те, що такий скандал стався в «Парафіяльній Церкві Америки», погіршує ситуацію; те, що він відбувся на початку Великого посту, щорічної 40-денної боротьби з силами гріха і темряви, є потужним нагадуванням про те, наскільки нам потрібні молитва, відшкодування, покаяння, благодать і милосердя, до яких запрошує нас цей святий час”, – написав священник.

“За вказівкою [архиєпископа кардинала Тімоті Долана] ми відслужили відповідну літургію відшкодування”, — сказав о. Сальво.

Кілька провідних ЗМІ назвали цю подію проривом та ознакою того, що Католицька Церква змінила своє вчення — або, принаймні, свій тон — щодо сексуальності та людської антропології.

Журнал Time назвав те, що похорон транс-активіста відбувся в католицькому соборі, “чималим подвигом”, тоді як The New York Times описав службу як “буйний політичний театр”.

Як повідомляється, організатори похорону не повідомили собору, що Джентілі, який помер 6 лютого у віці 52 років, був біологічним чоловіком, якого ідентифікували як жінку.

“Я тримав це в таємниці”, — сказав The New York Times організатор служби Сейє Дорошоу.