Опубліковані раніше невідомі твори о.Кароля Войтили
  • Срд, 09/10/2013 - 00:06

7 жовтня 2013р., в польських магазинах з'являться раніше неопубліковані тексти о. Кароля Войтили. У книгу "Таємниця Бога" увійшли чотири богослужіння-містерії, підготовлені молодим священиком у краківській парафії св. Флоріана. Тексти більше 60 років лежали у шухляді столу Яцека Федоровича, який належав до групи молоді, з якою працював о. Войтила. У 1951 р. священик − тоді ще молодий вікарій парафії св. Флоріана − переконав студентів, в основному з Краківського технологічного університету, і студенток, які проживали в гуртожитку сестер Святого Сімейства з Назарету, підготувати паралітургійні містерії. Вони базувалися на текстах Святого Письма з коментарями священика.

Перша містерія − "Світло народів" − пройшла в день Богоматері Громничної 2 лютого 1951, інша − "Хрест Христа" – в часі Великого посту. Ще дві − «Христос Владика" і "Непорочна" − відбулися після переведення о. Войтили з парафії, але під його опікою.

Через кілька років після смерті Яцека Федоровича рукописи з текстами містерій передав Краківському єзуїтському видавництву його син, о. Шиман Федорович. "Для мого батька о. Войтила був важливою людиною і тому він зберігав пов'язані з ним речі. Але він умів зберігати таємницю. Після смерті Папи я подумав, що варто, щоб ці тексти побачили світ", − зізнався о. Федорович.

Видавництво "WAM" вирішило опублікувати тексти, оскільки,  як сказав його головний редактор, о. Яцек Сепсяк, документ є нагадуванням про о. Войтилу, молодого священика, і передчуттям того, чим він "годував" віруючих як Папа. "Це цінний вихідний матеріал для досліджень. Текст коментатора-священика досить широкий і дуже цікавий. У цих богослужіннях багато театральних елементів. Кароль Войтила мав театральний досвід і вмів зробити такі речі, як містерія", − сказав головний редактор.

За словами архиєпископа Краківського, кардинала Станіслава Дзівіша, який написав передмову до "Таємниці Бога", це дуже цінна публікація. "Я раніше не знав цих текстів. Зворушує те, що в 1951 р. Святіший Отець був настільки залучений в літургійне оновлення. Це зібрання його молитов говорить про те, що він випередив Собор. Треба дивитися на нього як на документ", − вважає єрарх. "Він не просто робив це для себе, але для суспільства. Вже тоді включив до літургійного оновлення краківську молодь", − сказав кардинал.

Треба зазначити, що Кароль Войтила був автором кількох творів, серед яких: "Пісня про прихованого Бога", "Брат нашого Бога", "Ювелірний магазин", "Промені батьківства".

За матеріаллами http://be.radiovaticana.va