Папа аргентинським суддям: дозволити Ісусові керувати зусиллями щодо захисту прав
  • Птн, 01/03/2024 - 09:44

Папа через відеопослання звернувся до членів Панамериканського комітету суддів за соціальні права у світлі францисканської доктрини з нагоди відкриття осідку в столиці Аргентині, ділячись думками про важливість тих, хто охороняє правосуддя в правовій державі та підкреслюючи, що легітимність влади також випливає зі способу її здійснення.

 

«Як же важливою є справедливість у цьому складному сьогоденні! Як важливо бути здатним розмірковувати і формуватися перед обличчям нових викликів!» – цими словами розпочинається відеопослання Папи Франциска, з яким він звернувся до аргентинської секції Панамериканського Комітету суддів за соціальні права в світлі францисканської доктрини, приуроченому до відкриття нового осідку в Буенос-Айресі. Він назвав «фундаментальною та ключовою» роль працівників правосуддя, адже «судова влада є останнім доступним у державі засобом для виправлення порушень прав і збереження інституційної та соціальної рівноваги».

Загроза від сучасних ідолів

За словами Святішого Отця, ми живемо в епоху «глибокої несправедливості», де «нечисленні багаті стають дедалі могутнішими», а мільйони вбогих – відкинені мов непотріб». Він наголошує, що «немає майбутнього, немає розвитку, немає справедливості і немає демократії» у світі, «де мільйони дітей щодня харчуються відходами тих, хто живе споживацьким стилем». Папа визнає, що «соціальні права коштують», проте підкреслює, що «необхідні для їх підтримання багатства є», але «вимагають відповідних політичних рішень». Й у цьому, як підкреслює він, свою центральну роль повинна відіграти держава. «Нормативна база, дорогі судді, вже прописана. Вона чинна. Проблема полягає в її фактичному виконанні, в застосуванні. Саме тут починається ваша роль», – наголошує Наступник святого Петра, підкреслюючи: «Божества Ринок та Заробіток – це фальшиві ідоли, які ведуть нас до дегуманізації та нищення планети. Історія неодноразово, часто за дуже сумних обставин, доводила це. Вони – Молох, що пожирає новонароджені покоління».

Під проводом Христового світла

Підсумовуючи, Папа вказав на те, що Ісусове слово, «на якому ґрунтується соціальна доктрина Церкви», є «надійною та світлою» стежкою для виконання судової влади. За його словами, всі, хто здійснює публічну владу, повинні пам'ятати, що легітимності джерела недостатньо, бо також і виконання повинно бути легітимним. «Яке виправдання може мати влада, якщо вона дистанціюється від будування справедливих і гідних суспільств? Чи можу я бути добрим суддею, якщо закриваю очі на страждання інших?» – сказав Святіший Отець, закликаючи суддів до рішучості перед обличчям дегуманізуючих і насильницьких моделей. «Мир – це щоденне будівництво, а ви – будівничі миру», – наголосив він.