Папа: бути на боці бідних – це Євангеліє, а не комунізм
  • Втр, 28/10/2014 - 22:59

Бути на боці бідних – це Євангеліє, а не комунізм, зазначив Папа Франциск під час аудієнції учасникам Всесвітньої зустрічі народних рухів – форуму, організованого в Ватикані для представників об’єднань бідних робітників і селян, людей, що  не мають землі й притулку, корінних народів Латинської Америки, змушених жити і працювати на периферії суспільства, а також захищати власні інтереси, консолідуючись в народні рухи, не маючи права на організацію традиційних профспілок.

Папа Франциск, будучи архиєпископом Буенос-Айреса, підтримував близькі стосунки з народними рухами в Аргентині і дбав про їх душпастирство. Таким чином, теми пов’язані з їх мріями, прагненнями і проблемами, не були йому новими. У своїй промові Франциск висловив підтримку бідним і маргіналізованим і засудив соціальні дисбаланси, створені “глобалізацією байдужості”, егоїзмом і прагненням наживи.

“Земля, дім, робота. Дивно, але коли говорю про ці речі, комусь може здаватися, що Папа є комуністом. Не усвідомлюють, що любов до бідних знаходиться в центрі Євангелія”, – сказав Франциск. Земля, дах над головою і робота – це “сакральні права” людини, підкреслив він. Франциск засудив фінансові спекуляції на продуктах харчування в той час, коли мільйони людей вмирають від голоду, а говорячи про життя сучасних великих міст – піддав критиці створення “багатьох місць” для щасливих меншин, в той час, як немають будинків “тисячі наших близьких, включаючи дітей”.

“Не існує матеріальної бідності гіршої, ніж та, яка не дозволяє заробляти на хліб і позбавляє достоїнства праці”, – сказав Папа. Він нагадав про проблему безробіття серед молоді, яка є результатом економічної системи, в якій блага ставляться вище людини; викидання на узбіччя життя дітей і літніх людей; висловив підтримку категоріям працівників, яким забороняється об’єднуватися у профспілки. “Сьогодні хочу приєднати мій голос до вашого і супроводжувати вас у вашій боротьбі”, – сказав Папа.

Франциск засудив також зловживання екологією, вирубку лісів, яка через природні катаклізми призводить до страждань мільйонів людей. Він нагадав, що готує енцикліку, присвячену екологічним проблемам і запевнив, що занепокоєння членів “народних рухів” будуть в ній враховані.

На завершення аудієнції Святіший Отець побажав, щоб не було сімей – без будинків; селян – без землі; робітників – без прав і людей – без гідності, яку дає робота.

Джерело: http://popefrancis.org.ua