Папа до батьків, які втратили дитину: Христос не залишає нас на самоті
  • Суб, 02/03/2024 - 23:13

У своєму слові до батьків, які втратили дитину, Святіший Отець наголосив на потребу молитви, запевняючи їх у своїй близькості.

 

У суботу, 2 березня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників організації «Talitha Kum», яка згуртовує батьків, що втратили дитину, з італійського міста Віченци. В своєму слові, яке він через застуду доручив прочитати монсеньйору Філіппо Чямпанеллі з Державного Секретаріату, Святіший Отець вказав на приклад стражденного та розп’ятого Христа, в Якому людина відкривається на внутрішній мир.

Молитва, яка відкриває проблиски світла

«Втрата дитини – це досвід, який не приймає теоретичних пояснень і відкидає банальність релігійних або сентиментальних слів, безплідних заохочень або фраз про складні обставини, які, хоча і хотіли б втішити, в кінцевому підсумку ще більше ранять тих, хто, як і ви, щодня стикається з важкою внутрішньою боротьбою», – зазначає Папа. За його словами, годі намагатись виправдати страждання, так як це намагались зробити друзі Йова; ми радше покликані «наслідувати зворушення та співчуття Ісуса перед обличчям болю». «Біль, особливо коли він такий нестерпний і не має пояснення, потребує лише вхопитися за нитку молитви, яка волає до Бога вдень і вночі, – ділиться Святіший Отець, – яка іноді виражає себе за відсутності слів, яка не намагається вирішити драму, а навпаки, живе питаннями, які завжди повертаються: “Чому, Господи? Чому Ти не втрутився? Де Ти, коли людство страждає, а моє серце оплакує непоправну втрату?”». На його думку, ці стражденні питання, які ставляться з великою відвагою та навіть зусиллями, «відкривають проблиски світла, які дають нам силу рухатись вперед», стаючи молитвою, що відкриває людину на розраду та внутрішній мир від Бога.

Христос виявляє до людини свою близькість

Папа Франциск пригадав історію про воскресіння дочки Яіра (пор. Мк. 5,22-43), де Ісус йде разом з батьком померлої дочки, щоб її воскресити. «Це говорить нам про щось важливе: у стражданні першою Божою відповіддю є не міркування чи теорія, а Його крокування поруч з нами, Його перебування з нами. Ісус доторкається до нашого болю, Він пройшов той самий шлях, що й ми, і не залишає нас на самоті, але звільняє нас від тягаря, який нас гнітить, несучи його для нас і разом з нами», – зазначає Святіший Отець.

За словами Папа, Бог запевняє нас, що смерть не має останнього слова. «Господь не залишає вас без розради. Якщо ви продовжуєте заносити Йому сльози і запитання, Він дає вам внутрішню впевненість, яка є джерелом миру», – підсумовує він, запевняючи батьків не тільки в Божій любові до них, але й у близькості всієї Церкви, яка любить і бажає їх супроводжувати.