Папа до каноністів: дарувати Євангеліє Ісусового милосердя
  • Суб, 02/12/2023 - 14:58

У посланні з нагоди 50-ліття від заснування Міжнародної асоціації сприяння вивченню канонічного права, Святіший Отець наголошує на євангелізаційному вимірі у застосуванні правових норм.

У п’ятницю, 1 грудня 2023 р. оприлюднено послання Папи Франциска з нагоди 50-річчя від заснування Міжнародної асоціації сприяння вивченню канонічного права, яка об'єднує фахівців з церковних та цивільних університетів різних країн з метою популяризації канонічного права. Святіший Отець висловлює вдячність всім членам асоціації, які присвятили себе дослідженням, спрямованим на «поглиблення і поширення вивчення канонічного та державного права, що стосуються Католицької Церкви та інших Церков і церковних спільнот», наголошуючи на місіонерському вимірі церковного права.

Сприяти спасінню людини

Папа зазначає, що в центрі церковного і цивільного права перебуває людина. «Через закони і Церква, і громадянське суспільство прагнуть забезпечити спільне благо, однак у Церкві це не просто зовнішній порядок, який дозволяє людині виконувати свої обов'язки і користуватися своїми правами, але вираз присутності Христа Спасителя, внутрішня реальність благодаті, яка є спільним благом саме тому, що вона належить кожному віруючому», – пише Святіший Отець, підкреслюючи дар Христового відкуплення. Таким чином, найвищим законом, у світлі якого повинен формулюватися, тлумачитися і застосовуватися кожен церковний закон, є salus animarum (спасіння душ), «яке вже здійснюється зараз, але досягне своєї повноти в кінці часів». «Якщо ви триматиметеся цього горизонту, то знайдете спосіб, з одного боку, залишатися вірними тому, що лежить в основі канонічного права, Об’явлення в його подвійному вираженні Божого слова і живого Передання, а з іншого боку, застосовувати те, чого хоче Христос, через канонічну норму, до конкретної ситуації кожного віруючого, щоб супроводжувати його у прийнятті Божої волі», – наголошує Папа, закликаючи фахівців права до духовного розпізнавання та шукання форм проповіді Євангелія спасіння.

Допомогти зустрітися з милосердним обличчям Отця

Святіший Отець виокремлює пошук мудрості, «яка походить від Бога, прийнята в молитві, слуханні інших, старанному навчанні» та в місцях праці, щоб визначити, що в повсякденному житті Церкви є суттєвим, а що натомість є лише набором зовнішніх форм, «можливо, корисних і значущих у минулому, але вже не є такими в сьогоденні». У цьому контексті він процитував слова Христа про віру, яку треба зберегти (пор. Лк. 18,8). «Можна також бути каноністом, але у способі міркування бути без віри. Усі церковні виміри та структури повинні здійснити пастирське та місіонерське навернення, щоб принести світові єдине, чого він потребує: Євангеліє Ісусового милосердя. Навіть канонічне право наділене цим мандатом, який Учитель дав своїй Церкві, тому воно повинно бути більш пастирським і місіонерським», – підкреслює Папа Франциск.

За його словами, душпастирський вимір права означає шукати у канонах присутність милосердного Ісуса. «Тому навіть тоді, коли до людини, яка вчинила дуже важкий злочин, буде застосована сувора санкція, Церква, яка є матір'ю, запропонує їй необхідну допомогу і духовну підтримку, щоб у покаянні вона могла зустрітися з милосердним обличчям Отця. Це завдання покладене на всіх охрещених, але особливо на єпископів та вищих настоятелів. У такий спосіб місійна Церква євангелізує також через застосування канонічної норми», – підсумовує Святіший Отець.