Папа до суддів: чеснота мудрості потребує особистої мужності
  • Суб, 02/03/2024 - 23:25

У зверненні до керівників, суддів та працівників Трибуналу Держави-Міста Ватикану, Святіший Отець наголосив, що Святий Дух дає нам відвагу, щоб долати випробовування та відновлювати справедливість.

 

У суботу, 2 березня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції керівників, суддів та працівників Трибуналу Держави-Міста Ватикану з нагоди урочистого відкриття 95-го судового року. В своєму слові Святіший Отець висловив вдячність за їхню делікатну та вимогливу службу, зосередившись на чесноті мужності. Промову зачитав монсеньор Філіппо Чямпанеллі, співробітник Державного Секретаріату.

Святий Дух, який дарує силу мужності

На початку Папа Франциск зазначив, що мужність є рисою, яка є плодом дії Святого Духа та зміцнюється у зустрічі з Христом. «Мужність містить у собі смиренну силу, яка спирається на віру і близькість Бога і особливо виражається в здатності діяти терпеливо і наполегливо, відкидаючи внутрішню і зовнішню обумовленість, яка перешкоджає здійсненню добра», – зауважив Святіший Отець. За його словами, навіть у добре організованих та підтримуваних інституціями суспільствах потрібна особиста відвага, адже без неї людина ризикує «не помічати багатьох малих і великих зловживань».

«Ми із захопленням спостерігаємо цю мужність у багатьох людях, які переживають дуже важкі випробування: згадаймо постраждалих від воєн або тих, хто зазнає постійних порушень прав людини, включаючи численних переслідуваних християн», – сказав Папа. Він додав, що перед обличчям цих несправедливостей Святий Дух дає нам силу не миритися з ними, пробуджуючи в нас «обурення перед обличчям цих неприйнятних реалій і відвагу старатися їх змінити».

Любов вимагає стійкості

Святіший Отець зазначив, що мужність допомагає долати труднощі повсякденного життя в сім’ї та суспільстві, включаючи сферу здійснення правосуддя. «Поряд з чеснотами розсудливості та справедливості, які повинні бути підкріплені любов’ю, і поряд з необхідною поміркованістю, завдання судочинства вимагає чеснот стійкості і мужності, без яких мудрість ризикує залишитися безплідною», – зауважив Папа. За його словами, здійснення правосуддя завжди є актом любові та приводом для братнього виправлення, покликаного допомогти іншому визнати свою помилку.

Наступник святого Петра додав, що сміливість необхідна також особі, яка піддається критиці під час здійснення правосуддя, зберігаючи спокій у судженнях, незалежність та неупередженість. «Найкращою відповіддю є діяльне мовчання і серйозна відданість роботі, що дають змогу нашим трибуналам вершити правосуддя авторитетно і неупереджено, гарантуючи належну правову процедуру, поважаючи при цьому особливості ватиканської системи», – зазначив він.

Молитися за розсудливість на благо всієї Церкви

На завершення Папа вказав на потребу відваги, щоб у молитві просити у Святого Духа розсудливості, яка необхідна для винесення справедливого вердикту. «І тут я хотів би нагадати, що розпізнання відбувається “на колінах”, благаючи про дар Святого Духа, щоб можна було прийняти рішення, які будуть для блага окремих осіб і всієї церковної громади», – поділився Святіший Отець, закликаючи присвячувати необхідний час молитві.