Папа Франциск позбавив кардинала Берка житла у Ватикані та зарплатні
  • Чтв, 30/11/2023 - 15:18

Папа Римський Франциск позбавив одного зі своїх головних американських критиків, кардинала Реймонда Лео Берка, привілеїв щодо житла та зарплати у Ватикані. Про це повідомляє CNA з посиланням на Associated Press.

Відповідно до звіту AP, який ґрунтується на розмовах із двома анонімними джерелами, поінформованими про заходи, Папа Римський обговорив свої заплановані дії проти американського прелата на зустрічі глав ватиканських відомств 20 листопада.

Як повідомляється, Папа сказав, що Берк був джерелом "роз’єднання" в Церкві та що він використовував привілеї, надані кардиналам-емеритам, проти Церкви.

Італійський католицький новинний блог La Nuova Bussola Quotidiana вперше повідомив про справи, що вимагають додаткового опрацювання, щодо Берка 27 листопада.

"Кардинал Берк — мій ворог, тому я забираю його квартиру та зарплату", — сказав Папа під час зустрічі 20 листопада, згідно з нерозкритим джерелом Буссоли у Ватикані.

Associated Press повідомило, що речник Ватикану Маттео Бруні "направив запитання Берку".

"Мені нема чого сказати з цього приводу", - сказав Бруні журналістам.

Берк був висвячений на священника Папою Римським Павлом VI у Римі в 1975 році, він був єпископом Ла-Кросса, штат Вісконсін, з 1995 по 2004 рік і Архиєпископом Сент-Луїса з 2004 до 2008 року. Берка, якого вважають експертом у канонічному праві, у 2008 р. Папа Бенедикт XVI призначив префектом Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури (найвищої судової влади в Церкві). Через два роки Бенедикт надав йому кардинальську гідність.

Папа Римський Франциск усунув його з поста префекта у 2014 році і натомість призначив кардиналом-покровителем Суверенного Військового Мальтійського Ордену, переважно церемоніальної ролі, присвяченої духовному благополуччю членів ордену. Він залишався патроном до цього року, але мав лише титул, оскільки, як повідомляється, його було обмежено в активній участі з 2016 року, і тому відсторонено під час масштабних інституційних реформ ордену протягом останніх років. У червні Папа Римський Франциск призначив кардинала Джанфранко Гірланда, SJ, офіційною заміною Берка. На момент оголошення цього рішення Берку залишалося лише кілька днів до досягнення звичайного віку виходу на пенсію для єпископів у 75 років.

Кардинал Берк став різким критиком деяких ініціатив Папи Франциска.

Він був одним із п’яти кардиналів, які надіслали Папі Франциску "dubia" з проханням роз’яснити позицію Церкви щодо доктринального розвитку, благословення одностатевих зв'язків, повноважень Синоду про Синодальність, свячення жінок і відпущення гріхів у таїнствах.

Документ був оприлюднений напередодні відкриття Синоду про Синодальністьу Ватикані та обговорювався на прес-конференції 2 жовтня, в якій Берк взяв участь і висловив свою стурбованість Синодом.

"На жаль, цілком зрозуміло, що закликання Святого Духа деякими має на меті просування порядку денного, який є більш політичним і людським, аніж церковним і божественним», – сказав Берк.

Це не вперше за цей рік колишнього чиновника курії просять залишити його житлові приміщення у Ватикані.

Так, у червні Папа Франциск наказав Архиєпископу Ґеорґу Ґенсвайну залишити Ватикан і повернутися до Німеччини. Ґенсвайн, давній секретар Папи Бенедикта XVI, служив префектом Папського дому Бенедикта та його наступника, Папи Франциска, до лютого 2020 року. У від’їзді Ґенсвайна з Ватикану після смерті Бенедикта та подальшому його звільненні Папою Франциском дехто вбачає відступ від благодаті.

Згідно з повідомленням німецьких ЗМІ, Папа Франциск у своїх коментарях щодо цього рішення "послався на звичай, згідно з яким колишні особисті секретарі померлих пап не залишалися в Римі".