Папа Франциск про Бенедикта XVI: він залишив мені свободу приймати рішення
  • Втр, 02/04/2024 - 18:01

У книзі-інтерв’ю у книзі-інтерв’ю з журналістом Хав’єром Мартінесом-Брокалем під назвою «El Sucesor», Папа Франциск поділився споминами про свого попередника Бенедикта XVI. Він розповів, що Папа-емерит постійно захищав його та ніколи не втручався.

 

«Папа-емерит Бенедикт був дуже лагідною людиною. Іноді деякі люди використовували його, можливо, без злого наміру, і обмежували його пересування. На жаль, в певному сенсі вони його оточували. Він був дуже делікатною особою, але він не був слабким, він був сильним. Але щодо себе він був скромним і вважав за краще не нав’язуватися. Тому він дуже страждав». Такими словами Папа Франциск згадує свого попередника Бенедикта XVI в книзі-інтерв’ю з журналістом Хав’єром Мартінесом-Брокалем під назвою «El Sucesor», Наступник, яка буде опублікована в середу, 3 квітня.

Папа Бенедикт XVI дозволяв зростати

«Він дозволяв мені зростати, – розповідає Папа Франциск, – він був терпеливим. І якщо він чогось не бачив, то думав три-чотири рази, перш ніж сказати мені. Він дозволяв мені зростати і давав мені свободу приймати рішення». Розповідаючи про свої стосунки з Папою-емеритом, Єпископ Риму підкреслює, що  його попередник «залишав свободу, ніколи не втручався». Одного разу, коли було прийнято рішення, якого він не розумів, він попросив Папу Франциска про пояснення в дуже невимушеній формі. «Він сказав мені: “Слухай, я цього не розумію, але рішення у твоїх руках”, я пояснив причини, і цього було достатньо», – зазначив Папа Франциск. Він розповів, що його попередник ніколи не виступав проти жодного з його рішень та ніколи не відмовляв йому в підтримці.

Прощання з Бенедиктом XVI

Святіший Отець також пригадав своє прощання з Бенедиктом XVI у середу, 28 вересня 2022 року, коли він востаннє бачив його живим: «Бенедикт лежав у ліжку. Він був ще при свідомості, але не міг говорити. Він подивився на мене, стиснув мою руку, розумів, що я говорю, але не міг вимовити жодного слова. Я залишився з ним так на деякий час, дивлячись на нього і тримаючи його за руку. Я дуже добре пам’ятаю його ясні очі.... Я сказав йому кілька теплих слів і поблагословив його. Так ми попрощалися», – веде далі Папа.

Послідовність, а не розрив

Висловлюючись стосовно спадкоємності між понтифікатами, Папа Франциск сказав: «Те, що я бачу в останніх Папах... це те, що кожен наступник завжди був позначений спадкоємністю, безперервністю і відмінністю, тому що в спадкоємність кожен приніс свою особисту харизму... завжди є послідовність, а не розрив».

Папа Франциск розповів про конкретний випадок, в якому його захистив Бенедикт XVI. «Я мав з ним дуже добру розмову, коли деякі кардинали прийшли до нього на зустріч, здивовані моїми словами про подружжя, і він був з ними дуже відвертим. Одного разу вони прийшли до нього додому, щоб практично влаштувати мені судовий процес, звинувативши мене перед ним у тому, що я пропагую гомосексуальні шлюби. Однак Бенедикт не засмутився, бо добре знав, що я думаю. Він вислухав їх усіх, одного за одним, заспокоїв і все їм пояснив». «Він вислухав їх і з великим ентузіазмом допоміг їм розрізнити речі.... Він сказав їм: “Це не єресь”. Як він мене захищав!... Він завжди мене захищав», – підкреслив Папа Франциск.

Книги про Бенедикта XVI

Папа Франциск також відповів на запитання журналіста про книги, опубліковані у зв’язку зі смертю Папи-емерита. Святіший Отець відповів: «Вони завдали мені великого болю: те, що в день похорону виходить книга, яка збила мене з ніг, розповідаючи речі, які не відповідають дійсності, це дуже сумно. Звичайно, це не стосується мене, в тому сенсі, що це не впливає на мене. Але мені боляче, що Венедикта використали. Книга була опублікована в день похорону, і я сприйняв це як брак шляхетності і людяності».

Наостанок Папа розповів Хав’єру Мартінесу-Брокалу, що вже доручив переглянути папський похорон, пояснивши, що прощання з Бенедиктом XVI було останнім, коли тіло Папи було не в труні, на катафалку з подушками. Папи «повинні бути поховані так, як і всі інші діти Церкви. З гідністю, як всі християни», – підсумував він.