Папа Франциск вміє правильно досягати мети, - Глава УГКЦ
  • Птн, 15/03/2013 - 16:12

Під час зустрічі із журналістами 14 березня 2013 р. у Римі з приводу обрання Папи Римського, Блаженніший Святослав підкреслив, що Папа Франциск "дуже вмілий керівник, але второпний керівник, тобто він вміє правильно досягати поставленої мети".

На питання, які зміни чекають Церкву з приходом нового Папи, Глава УГКЦ відповів наступне:

Я думаю, що нас чекає багато несподіванок. Я би міг припустити на основі такого особистого досвіду його як особи, а відтак Аргентинської Церкви кілька наступних речей.

Найперше, Церква в Аргентині і взагалі в Латинській Америці є дуже живою, це є Церква, яка дуже часто є під тиском різних політичних рухів лівого змісту. І дуже може бути, що обрання Папою кардинала Бергольйо може справити подібний вплив на суспільну ситуацію в Латинській Америці, яке мало обрання Кароля Войтили, як Папи із-за залізного занавісу, у 1978 році. Отож, це був час, коли справді постать Папи міняє історію цілого континенту. Таким чином, з обранням Івана Павла ІІ впав комунізм у Східній Європі.  З обранням Папи Франциска можуть бути дуже цікаві соціальні зміни у Латинській Америці, яка сьогодні переживає дуже непрості моменти своєї історії, зокрема Аргентина як країна. З усієї своєї історії душпастирства в Аргентині, як провінціал ордену єзуїтів в часи мілітарної диктатури, пізніше як архиєпископ Буенос-Айресу і Глава Єпископської Конференції, коли при владі були різні політичні групи, він себе показав людиною, яка дуже чітко і впевнено вміє правильно керувати. Я пригадую, що дуже багато разів, коли на нашій Єпископській конференції ми дискутували над текстом листів до Президента, Парламенту чи інших структур, він дуже багато раз повторював таку фразу: «Рrudentia ars gubernande. Второпність – це є мистецтво керувати». Я думаю, що він є свідомий тих викликів, які стоять перед ним, зокрема в контексті Римської курії. Він це буде робити дуже послідовно і чітко, але второпно. Він, я би сказав, дуже вмілий керівник, але второпний керівник, тобто він вміє правильно досягати поставленої мети.

За матеріалами http://uk.radiovaticana.va/