Папа Італійському Червоному Хресту: глобалізуймо солідарність
  • Пон, 08/04/2024 - 12:27
Приймаючи волонтерів Італійського Червоного Хреста з нагоди 160-ї річниці заснування, Папа Франциск нагадав про необхідність ставити в центрі уваги людську особу та закликав міжнародну спільноту до встановлення норм, які повсюдно гарантуватимуть права людини.

У той час, коли у світі «расизм і презирство розростаються, як бур'яни», існує потреба «глобалізації солідарності» як на національному, так і на міжнародному рівнях. До цього закликав Франциск, який 6 квітня 2024 р. прийняв волонтерів Італійського Червоного Хреста з нагоди 160-річчя заснування організації. Папа подякував працівникам Червоного Хреста за їхню неоціненну присутність, особливо там, де «брязкіт зброї заглушує крик народів, їхнє прагнення миру та бажання майбутнього». За його словами, братерство можливе тоді, коли зусилля «надихаються принципами гуманності, неупередженості, нейтралітету, незалежності, волонтерства, єдності та універсальності».

«Якщо поставити в центр людину, то можна вести діалог, працювати разом для спільного блага, виходячи за межі поділів, руйнуючи стіни ворожнечі, долаючи логіку інтересів і сили, які засліплюють і роблять іншого ворогом. Для віруючої людини кожна людина священна. Кожне людське створіння є любленим Богом і з цієї причини носієм невід'ємних прав», – наголосив Святіший Отець.

 

Любов до ближніх без границь

Папа визнає цінність діяльності «численних людей доброї волі», які трудяться для захисту найбільш вразливих, і заохочує Червоний Хрест, «красномовний символ любові до наших братів і сестер, що не має кордонів, ані географічних, ані культурних, соціальних, економічних чи релігійних», і надалі виконувати своє «незамінне служіння» в зонах конфліктів чи екологічних катастроф, у сфері навчання та охорони здоров'я, а також у зусидллях «на підтримку мігрантів, найостанніших і найуразливіших». «Про цих "найуразливіших" я хотів би вам дещо сказати: це діти, – мовив він. – Сюди, в Італію, приїхало багато дітей, які постраждали від війни в Україні, і знаєте що? Ці діти не усміхаються, вони розучилися усміхатися. Це погано для дитини, задумаймося над цим».

 

Глобалізувати солідарність

Тому Святіший Отець почав з гасла цьогорічного ювілею «Повсюди для будь-кого», щоб нагадати, що «що жоден контекст не можна назвати вільним від страждань, вільним від ран тіла й душі», а тому необхідно «глобалізувати солідарність, діючи на національному та міжнародному рівнях». «Для цього нам потрібні норми, які гарантують права людини скрізь, практики, які плекають культуру зустрічі, і люди, здатні дивитися на світ з широким кругозором», – сказав він. Перед обличчям сучасного суспільства, яке більше схильне до «я», ніж до «ми», суспільства «в цьому сенсі егоїстичного», слово «будь-хто» нагадує нам про те, «що кожна людина має свою гідність і заслуговує на нашу увагу». «Ми не можемо відвертатися чи відкидати їх мов непотріб через хворобу, інвалідність, походження чи соціальний статус. Ось чому я закликаю вас з компетентністю, щедрістю та відданістю й надалі підтримувати своїх братів і сестер у потребі, особливо в час, коли расизм і презирство розростаються, немов бур'яни», – закликав Папа.