Папа: католики Китаю є свідками віри, милосердя і благодійності
  • Срд, 22/05/2024 - 12:20

Звертаючись із відеопосланням до учасників конференції з нагоди 100-річчя Concilium Sinense, першого і єдиного Собору Китайської Католицької Церкви, Святіший Отець відзначив справжню синодальну подорож його учасників, які відкрили нові шляхи для Церкви в Китаї.

 

У вівторок, 21 травня 2024 року в Папському Урбаніанському університеті в Римі проходить конференція, присвячена 100-річчю Concilium Sinense, першого і єдиного Собору Китайської Католицької Церкви, який проходив в Шанхаї в травні і червні 1924 року. Конференція на тему «Сто років від Concilium Sinense, між історією та сьогоденням», організована згаданим Папським університетом у співпраці з інформагентством «Фідес» та Душпастирською комісією у справах Китаю.

Синодальний досвід та важливі рішення

Папа Франциск звернувся із відеопосланням до учасників конференції та відзначив, що цей ювілей є «цінною нагодою з багатьох причин». Він підкреслив, що цей «Собор став справді важливим кроком на шляху Католицької Церкви» в Китаї. Як зазначив Єпископ Риму, «отці, зібрані на Concilium Sinense у Шанхаї, пережили справжній синодальний досвід і разом прийняли важливі рішення. Святий Дух обʼєднав їх, спричинившись до того, щоб між ними зростала гармонія, провадив їх шляхами, які багато хто з них не міг собі уявити, долаючи навіть розгубленість і опір. Так само діє і Святий Дух, який провадить Церкву», – зазначив він.

Нести Євангельське послання рідною мовою

Як підкреслив Святіший Отець, у той час учасники Собору походили з далеких країн, і багато хто ще не був готовим до того, щоб довірити священикам і єпископам китайського походження очолювати дієцезії. Отож, «зібравшись на Соборі, всі вони здійснили справжню синодальну подорож і прийняли рішення, які відкрили нові шляхи для Церкви», та погодилися з тим, що Церква в Китаї повинна мати «китайське обличчя». Отці Собору, за словами Папи, визнали, «що це був необхідний крок, адже проповідь Христа про спасіння може досягти кожної людської спільноти і кожної окремої людини лише тоді, коли вона промовлятиме їхньою рідною мовою». Папа пригадав, що «отці Собору пішли слідами великих місіонерів, таких як отець Маттео Річчі - Лім Мідту; вони пішли шляхом, який проклав апостол Павло, коли проповідував, що необхідно стати всім для всіх, щоб звіщати і свідчити про воскреслого Христа».

Євангелізувати, а не колонізувати

Папа Франциск відзначив важливий внесок архиєпископа Челсо Костантіні, першого Апостольського делегата в Китаї, якому Папа Пій XI доручив бути організатором і Головою Собору. Беручи до уваги пророчий зміст “Maximum illud”, Апостольського листа про місії, опублікованого в 1919 році Папою Бенедиктом XV, архиєпископ Костантіні повторював, що місія Церкви полягає в тому, щоб “євангелізувати, а не колонізувати”. На Шанхайському Соборі, також завдяки праці Челсо Костантіні, сопричастя між Святим Престолом і Церквою в Китаї принесло «плоди добра для всього китайського народу».

Під час Собору у Шанхаї, за словами Папи, «не йшлося про “зміну стратегії”, але про те, щоб прямувати шляхами, які найкраще відповідають природі Церкви та її місії». Він підкреслив, що учасники Собору довірилися Христовій благодаті, і їхній погляд у майбутнє став сьогоденням сучасної Церкви.

Віра є компасом, що вказує шлях

«Господь у Китаї оберігав віру Божого люду на цьому шляху», – сказав Папа, додаючи, що «віра Божого люду була тим компасом, який вказував шлях протягом усього цього часу, до і після Шанхайського Собору, аж до сьогоднішнього дня».

Свідчити віру ділами милосердя

Пригадуючи плоди Concilium Sinense, Папа Франциск відзначив, що китайські католики «в сопричасті з Єпископом Риму крокують у сучасності». Він закликав їх свідчити свою віру ділами милосердя та благодійності, і своїм свідченням сприяти «гармонії суспільного співжиття та будівництву спільного дому».

«Ті, що йдуть за Ісусом, люблять мир, – сказав Папа, – і перебувають разом з усіма, хто працює задля миру в час, коли ми бачимо нелюдські сили, які, здається, хочуть прискорити кінець світу».

На завершення Папа високо оцінив відданість китайських католиків Шешанській Богородиці, санктуарій якої розташований поблизу Шанхаю і свято якої відзначається 24 травня.

Він довірив Церкву в Китаї її заступництву та запевнив, що молиться за те, щоб «мир завжди і всюди перемагав».