Папа має відкликати кард. Фернандеса з Дикастерії Доктрини Віри – заклик Академії Людського Життя та Сім’ї
  • Срд, 24/01/2024 - 11:36

Кардинал Віктор Мануель Фернандес не має необхідної мінімальної кваліфікації, щоб виконувати функції оборонця віри, пишуть члени Академії Людського Життя та Сім’ї Івана Павла ІІ. У відкритій заяві вони попросили Папу Франциска звільнити автора скандальних публікацій, які змішують еротизм зі збоченим містицизмом.

Академія була створена у 2017 році з ініціативи колишніх членів Папської Академії Життя, коли ця інституція, створена Іваном Павлом ІІ, відмовилася від свого початкового покликання. Члени нового органу у своїй заяві від 17 січня заявили, що вони зі “здивуванням та збентеженням” прийняли призначення кардинала Фернандеса префектом Дикастерії Доктрини Віри, враховуючи “скандальні книги”, які він написав.

Ідеться про видану у 1995 р. публікацію Sáname con tu boca – El arte de besar (“Зціли мене своїми вустами. Мистецтво поцілунку”) та La Pasión mística – espiritualidad y sensualidad (“Містична пристрасть – духовність і чуттєвість”), що побачила світ 3 років потому. Останнім часом про них знову заговорили завдяки тому, що їх автор виконує одну з найважливіших функцій у Католицькій Церкві.

Представники Академії Людського Життя та Сім’ї Івана Павла ІІ зазначили, що книги кардинала Фернандеса “межують із порнографією” та “суперечать традиційному вченню Церкви”. Вони зазначили, що ієрарх “не вилучив із них ганебних фрагментів”, а обмежився запевненням, що “сьогодні він би їх не публікував і що заборонив їх перевидавати”.

“Еротично-містична література, до якої особливо схильний кардинал, – це один із найгірших проявів зла нашого часу”, – зазначено в заяві. Вона слугує “виправданню найгірших ексцесів сексуальної революції, що глибоко розбещує наше суспільство і веде нашу молодь до прірви”. Автори заяви зазначили, що “хоча всі чесні вчинки, які роблять із добрими намірами, заслуговують визнання перед Богом, статеві стосунки в нашому теперішньому порядку занепалої природи настільки пов’язані з неконтрольованим пожаданням, що загалом не можуть бути тим, що  пробуджує чи розвиває побожність”.

Також члени Академії нагадали, що під час понтифікату Пія XI дикастерія, яку нині очолює кардинал Фернандес, видала Інструкцію De sensuali et de sensuali-mystico literarum genere (1927), яка однозначно засуджує таку містично-еротичну літературу. Зокрема, така оцінка стосується творців, які “не бояться прикрашати пасовища хворобливої ​​чуттєвості святинею, змішуючи нескромну любов із певним пієтетом і цілком фальшивою релігійною містикою».

Інструкція застерігає, що будь-які, навіть найкращі, наміри авторів такого типу контенту не можуть застерегти реципієнтів від “спотворення мислення та розбещення серця”.

“На жаль, майже через сто років після цієї Інструкції миряни-католики змушені нагадувати префекту про застереження його власного попередника:

Нехай такі літератори раз і назавжди засвоять, що вони не можуть служити двом панам: Богові й еротичності, релігії й нечистоті. “Хто не зі Мною, — сказав Господь Ісус, — той проти Мене” (Мт. 12, 30). Письменники, які гидкими описами псують добрі звичаї, що є найавтентичнішою основою громадянського та сімейного суспільства, точно не з Ісусом Христом”, – читаємо у заяві.

Основна частина листа містить чітке звернення до Папи Франциска:

“Ці скандальні епізоди показують, що кардинал Віктор Мануель Фернандес не має необхідної мінімальної кваліфікації, щоб служити захисником віри. З цієї причини Академія офіційно просить Святішого Отця звільнити його і замінити його “компетентним теологом, вірним моральному вченню Церкви””.

З боку Академії лист підписали: президент д-р Томас Уорд (Великобританія), віце-президент Крістін Воллмер (Венесуела), а також Стівен Мошер (США), проф. Роберто де Маттеї (Італія), Хосе Антоніо Урета (Чилі), д-р Адріан Трелоар (Великобританія) та Джон Генрі Вестен (Канада).

 

За матеріалами edwardpentin.co.uk, pch24.pl