Папа: матері вміють долати конфлікти та сіяти мир
  • Птн, 12/01/2024 - 12:26

Приймаючи на аудієнції членкинь молитовного руху «Вартові Пресвятої Родини» (Sentinelles de la Sainte Famille), Святіший Отець відзначив простоту і смиренність та закликав молитися в намірах світу, який роздирають конфлікти та насильство.

У четвер, 11 січня 2024 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції членкинь міжнародного молитовного руху Вартові Пресвятої Родини (Sentinelles de la Sainte Famille), який зродився у Бельгії та поширився у різних країнах Європи та світу. Їх супроводжувала Принцеса Люксембурзька Сибілла.

Молитися з вірою та в дусі сопричастя

Вітаючи присутніх, Святіший Отець зазначив, що їхня мережа – Марійська, а молитися з Богородицею – прекрасно. Вона заснована десять років тому і покликана заносити наміри Церкви та світу до Пресвятої Богородиці. Він висловився, що цінує «простоту і смиренність руху, який спонтанно виник у спільній молитві» перших її членкинь. Єпископ Риму звернув увагу на те, що «зобов'язання, яке приймає той, хто хоче стати “вартовою”, просте»: щодня проказувати десяток на вервиці. Однак, за його словами те, що є незначним в очах людей, є великим в очах Бога, «якщо вірно виконується протягом тривалого часу, з вірою і в дусі сопричастя».

Папа зазначив, що «цей факт, що рух складається лише з жінок, підкреслює їх особливе і незамінне покликання в Церкві, подібно до Діви Марії». Адже членкині молитовного руху не тільки моляться до Богородиці, просячи Її про заступництво, але дедалі більше прагнуть «уподібнитися до Неї, до Її материнства, з’єднатися з Її молитвою про заступництво як матері за всіх дітей Церкви і світу».

Спрямовувати погляд на реалії світу

Святіший Отець звернув увагу на погляд, який вони спрямовують на інших і на реалії світу, побажавши, щоб «він завжди був таким, як погляд Діви Марії, материнський погляд, терпеливий, розуміючий, співчутливий», закликавши їх проникати цим поглядом все своє життя та всі щоденні.

Звернувши увагу на євангельський уривок про те, як Марія «зберігала і роздумувала над подіями у своєму серці», Папа сказав, що й присутні приносять у свої молитви «наміри світу, який роздирають стільки конфліктів, стільки насильства і стільки байдужості; а також наміри багатьох людей, які страждають, покинуті, відкинуті або перебувають у великій скруті». Він вказав на приклад Богородиці, яка «дивлячись на те, як страждає убоге Дитятко Ісус, не знеохочується, не нарікає», але  «мовчить, зберігає і роздумує у своєму серці» (пор. проповідь 1 січня 2022 р.). Саме таким чином, за словами Святішого Отця, матері «вміють долати перешкоди та конфлікти, вміють сіяти мир».

Втілювати ніжність Марії до Церкви і світу

Далі Папа звернув увагу на ніжність. Адже сьогоднішній світ іноді є «суворим, непримиренним, глухим і байдужим до страждань та потреб нашого ближнього». Марія була ніжністю для Ісуса; і вона є ніжністю для Церкви та світу. «Це, безумовно, також є покликанням “вартової”: втілювати в певний спосіб ніжність Марії щодо Церкви і світу», – додав він. Вкінці Єпископ Риму побажав присутнім, щоб їхнє кількісне зростання та географічне поширення не призвело до втрати простоти і смиренності серця.