Папа молоді: Бог – це горизонт, без якого неможливо зрозуміти життя
  • Втр, 25/07/2023 - 15:57

У контексті приготування Світового Дня Молоді Радіо Ватикану приготувало черговий «popecast», тобто подкаст за участю Папи Франциска, який цього разу віртуально поспілкувався із юнаками і дівчатами, частина з яких – це особи, що з різних причин опинилися на узбіччі суспільства.

Під час Світових днів молоді різнобарвний натовп молодих людей з ентузіазмом уголос виявляв свою приналежність до Церкви. Але ким є ця молодь Папи? Якою є взагалі нинішня молодь?

З-поміж різноманітності молодих осіб, що збереться на початку серпня в Лісабоні, мабуть важко виокремити якусь життєву історію. Важко вникнути в світогляд покоління, що характеризується не лише розвитком технологій, але й психологічними розладами, сексуальною нестабільністю та злочинністю. Дехто сидить у в’язниці за крадіжки і пограбування, хтось втікає в ілюзії, щоб сховатися від життєвих тривог, численні молоді люди цілими днями грають у відеоігри чи впадають в багато інших залежностей. Ми не знаємо їхніх обличь, але ми знаємо їхні рани, страхи, бажання, проекти. Однак, серця цих багатьох людей сповнені також прагненням творити, відкривати, переосмислювати себе.

Вони самі поділилися своїми прагненнями в одному новітніх форматів масової комунікації – подкасті. Радіо Ватикану – Vatican News представило черговий випуск «Popecast», тобто подкасту за участю Папи Франциска. Нагадаємо, що перший випуск побачив світ 13 березня, в десяту річницю понтифікату.

Бог любить нас такими, якими ми є

Молоді особи щиро розповіли свої історії, звіряючись як на сповіді, перед священиком. Слухачем цих записів, немов священик за решіткою сповідальниці, що не знає імені ані не бачить обличчя, став Папа Франциск. Святіший Отець час від часу здригається від болю, коли з колонок комп’ютера, поставленого у «Домі святої Марти», чує такі слова, як самогубство, засудження, марґіналізація. Він переймається тим, щоб сказати кожному слово підбадьорення. І цим словом завжди є слово «Бог» – яке, за словами Папи, є горизонтом, без якого не можна зрозуміти життя. Інше слово – «вперед». Він повторює його кожному.

«Мені пощастило прийняти Хрещення, і я розумію таїнство Хрещення як ґрунт, який хтось готує для тебе, на якому ти сієш перше зернятко, яке, якщо і коли захочеш, зможеш виростити», – розповідає один учасник бесіди. «Віра допомогла мені прийняти себе у моєму неповносправному, кволому тілі, – зазначає далі він, – але коли я усвідомив, що я трансгендерна людина, я волів би не вірити...». «Я – наче пророк Йона, який злякався, намагався втекти від того, до чого був покликаний, але не втік достатньо далеко, щоб уникнути цього. Я є тим, ким я покликаний бути, я транссексуал і віруючий, на роздоріжжі я вибрав любов», – додав юнак.

Святіший Отець підбадьорив його словами: «Господь завжди йде з нами, завжди. Він не гидує жодним із нас. Навіть якщо ми грішні, Він наближається, щоб допомогти нам. Господь не гидує нашою дійсністю і любить нас такими, якими ми є. І це Божа безумна любов. Ми, як ти сказав, – подібні до твого пророка Йони, трохи вперті, і не хочемо вірити в Божу любов, і ця впертість закриває нас. Бог для нас є батьком, матір'ю, братом, усім. І зрозуміти це важко, але Він любить нас такими, якими ми є. Не здавайся... Вперед...»

Господь завжди поруч, навіть тоді, коли помиляємося

Слухаючи двох різних юнаків, що через стан бідності та маргіналізації крали та грабували, вдаючись до актів насильства, Єпископ Риму відповів, що у кожного з них є своє походження, своя історія та свій шлях. «Звичайно часто суспільство є жорстоким, тому що одна помилка заплямовує нас на все життя. Однак, ви не були самотні на своєму шляху, навіть, коли ви робили погані вчинки. Господь був поруч. І Господь був готовий взяти вас за руку, допомогти вам піднятися. Це Він створив історичні обставини, щоб підняти вас», – сказав Папа. Він заохотив не зупинятися на своїх помилках, та підкреслив, що помилки не раз змушують нас замислитися, щоб рухатися вперед.

Серед осіб, що спілкувалися зі Святішим отцем також хворі та узалежнені, а також ті, хто супроводжуватиме молодь з різних країн на зустрічі у Лісабоні.

Велич у різноманітності

Вислуховуючи осіб з різними життєвими обставинами та історіями, Папа Франциск підсумував: «Мені подобається, що ви відчуваєте любов до Церкви, бачачи Церкву, що виходить назовні. Церква є Церквою, коли вона рухається». Він також нагадав про ранок П’ятидесятниці, всі розуміли один одного, бо мали одного Духа, перебуваючи в єдності. Святіший Отець закликав жити згідно з Євангелієм та прямувати вперед шляхом єдності, але в різноманітності. «Ми не всі в Церкві однакові, і в цьому є велич» – підкреслив він.

Вкінці, до Папи звернувся 9-річний хлопчик, запитавши чи буде також організовано Всесвітній день дітей, поряд зі Світовим днем молоді. Папа подякував за цю чудову ініціативу та пообіцяв, що подумає над тим, як її реалізувати.