Папа на похороні архиєпископа Каленґи: життя вчить нас прощатися
  • Нед, 16/06/2019 - 12:04

Святіший Отець очолив похоронну Святу Месу за архиєпископа Леона Каленґи Бадікебеле, колишнього Апостольського Нунція, в якій взяли участь Папські Представники, що перебувають у Ватикані з нагоди щорічної зустрічі.

Прощатися з братом означає ввіряти його в Божі руки, що є найкращими руками, бо вони зранені заради любові. Цими словами розпочав свою проповідь Папа Франциск під час похоронної Святої Меси за архиєпископа Леона Каленґи Бадікебеле, Апостольського Нунція в Аргентині, що відійшов у вічність 12 червня. В Святій Месі, що відбулася в базиліці святого Петра в суботу, 15 червня 2019 р., взяли участь Папські Представники, що перебувають у Ватикані з нагоди традиційної зустрічі з Папою.

Прощання душпастиря

Святіший Отець зосередив свою проповідь на прощанні пастиря зі своїм людом. Він пригадав уривок з Діянь Апостолів, у якому описується прощання святого апостола Павла зі старійшинами в Мілеті перед тим, як вирушити до Єрусалиму (пор. Дій 20, 17-38). «Ви знаєте, як я увесь час поводився з вами» (пор. Дій 20, 18), – цитуючи ці Павлові слова, Папа зазначив, що пастир прощається власним свідченням, показуючи, що його життя – це послух Богові: «І ось тепер, зв'язаний Духом, я йду в Єрусалим» (Дій 20, 22). Святий Дух, за словами проповідника, є «колоною», що тримає життя як пастиря.

Пастир прощається, свідчачи також про те, що він звик не прив’язуватися до дібр цього світу. Як брат і батько, він прощається, залишаючи їм пророцтво: «По моїм відході ввійдуть поміж вас вовки хижі, які не щадитимуть стада» (Дій 20, 29), вказуючи також на те, як їм захищатися. Вкінці апостол Павло промовляє: «А тепер передаю вас Богові», і, ставши навколішки, молиться з пресвітерами.

Вчитись прощатися

Наступник святого Петра вказав також на прощання Христа, що є прощанням у надії: «Іду, щоб приготувати вам місце» (Ів 14, 2). Господь, за словами Папи, немов підкреслює, що йде туди, де бажає, щоб усі прибули. Він зазначив, що ми повинні вчитись прощатися: маленькі кроки прощання, вирушаючи на різні місії, й велике прощання перед остаточним відходом.

Архиєпископ Леон Каленґа народився 1956 року в Республіці Конго. Він був Апостольським Нунцієм в Гані, Сальвадорі, а від минулого року – в Аргентині. Упокоївся в Бозі в Римі 12 червня 2019 року.