Папа: надавати конкретності прагненню миру, що є справжнім очікуванням народів
  • Чтв, 04/04/2024 - 13:29
Папа Франциск зустрівся з учасниками першого колоквіуму між Дикастерією міжрелігійного діалогу та Конгресом лідерів традиційних і світових релігій і нагадав, що жорстокість конфліктів у різних країнах світу забирає тисячі життів: необхідно докласти всіх зусиль для діалогу та досягнення злагоди між народами, поважаючи при цьому різноманітність та оберігаючи довкілля.

У той час, як поширюються слова ненависті, серед жорстокості війн умирають люди, тому потрібно говорити та мріяти про мир, конкретизувати прагнення миру, що є справжнім очікуванням народів. Про це говорив Папа Франциск, зустрічаючись у четвер, 4 квітня 2024 р., вранці, з учасниками колоквіуму між Дикастерією в справах комунікації та Конгресом лідерів традиційних і світових релігій і Центром міжрелігійного і міжцивілізаційного діалогу імені Нурсултана Назарбаєва.

«Ця зустріч є для мене нагодою згадати про VII Конгрес лідерів традиційних і світових релігій, в якому я взяв участь у 2022 році, перебуваючи в Астані. Конгрес є унікальним і добре відпрацьованим майданчиком для діалогу не тільки між релігійними лідерами, а й зі світом політики, культури та медіа. Це гідна ініціатива, яка добре відповідає покликанню Казахстану бути країною зустрічей», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що потрібно підтримувати одні одних в дбання про гармонію між релігіями, етносами й культурами, якою Казахстан «може пишатися». У цьому контексті він виокремив три аспекти, якими є пошана до відмінностей, дбання про спільний дім та сприяння мирові.

Здорова світськість

За словами Папи, пошана до відмінностей є «незамінним елементом демократії», а у формування гармонії робить важливий внесок «світський» характер держави. «Тут, очевидно, йдеться про здорову світськість, яка не змішує релігію та політику, але розрізняє їх для блага кожної, та в той же час визнає за релігіями їхню суттєву роль у суспільстві на служінні спільному благу», – підкреслив він, додаючи, що мирові та суспільній гармонії сприяє однакове ставлення до різних етнічних, релігійних і культурних складових суспільства в тому, що стосується працевлаштування й участь у житті країни.

 

Пошана до створіння – вияв любові до Творця

Щодо другого аспекту, Святіший Отець відзначив тему, яку було обрано для колоквіуму: «Наш спільний дім: божественний дар, щоб любити й піклуватися». За його словами, цей аспект є важливим, оскільки «шанобливе ставлення до створіння насправді є невід'ємним наслідком любові до Творця, до братів і сестер, з якими ми поділяємо життя на планеті, і особливо до майбутніх поколінь, яким ми покликані передати спадок, який потрібно берегти, а не екологічний борг, який потрібно сплатити».

Справжні очікування людей

Переходячи до третього аспекту, яким є сприяння мирові, Папа зауважив, що сьогодні, на жаль, надто багато людей говорять про війну, знову «модною стала воєнна риторика». «Але в той час, як поширюються слова ненависті, люди гинуть у жорстокості воєн. Ми натомість потребуємо говорити про мир, мріяти про мир, надавати креативності та конкретності очікуванням миру, які є справжніми очікуваннями народів і людей. Нехай буде докладено всіх зусиль у цьому напрямку, в діалозі з усіма», – наголосив Наступник святого Петра, побажавши, щоб такі зустрічі, як ця, були прикладом того, як не бачити в іншому загрозу, а дар і цінного співрозмовника для взаємного зростання.