Папа: надія – це відповідь на байдужість сьогоднішнього світу
  • Суб, 30/09/2023 - 13:44

Приймаючи представників асоціації «Родина надії», яка надає допомогу в реабілітації наркозалежним, Папа Франциск зазначив, що несення надії тим, хто можливо вже втратив розуміння сенсу свого життя, є відповіддю на покликання безумовно любити Ісуса, Який ототожнує себе з найменшими.

На байдужість, «одну з найбільших проблем сучасного світу», потрібно відповісти надією, яка дає нам змогу піклуватися про людей в їхній фізичній та духовній цілісності. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у п’ятницю, 29 вересня 2023 р., із представниками асоціації «Família da Esperança» (Родина надії), яка була заснована в Бразилії. Зустріч, яка відбувалася на внутрішньому подвір’ї святого Дамасія, була приурочена до 40-річчя її діяльності.

Допомогти наново віднайти сенс життя

Вислухавши свідчення кількох з-поміж понад тисячі паломників, Святіший Отець нагадав про те, що в Євангелії від Матея, у притчі про суд, бачимо, як Ісус ототожнює Себе з найменшими. Він зауважив, що харизма асоціації зродилася сорок років тому з прохання про допомогу від юнака, що хотів звільнитися від наркозалежності. «У ньому, й у всіх тих, хто прийшов після нього, – мовив Папа, – ви впізнали Христа, який сказав вам: "Я був рабом наркотиків, і ви прийняли мене, щоб знову дати мені надію і дати мені зрозуміти, що нове життя можливе". Звернене до вас Боже покликання дарувати надію тим, хто, можливо, вже не має сенсу в житті, – це покликання безумовно любити Його в людях, які перебувають у соціально вразливому становищі», – наголосив він.

Цілісний підхід

Святіший Отець зазначив, що однією з найбільших проблем сьогоднішнього світу, про що він писав у енцикліці «Fratelli tutti», є поширення байдужості. «Ви, натомість, не були байдужими до болю, який бачили на обличчях багатьох молодих людей, що зазнали великих екзистенційних страждань, особливо тих, чиє життя було зруйноване наркотиками та іншими залежностями», – сказав він, додаючи, що його слухачам добре відомо, що «нести надію означає не лише допомагати подолати вади, пережити травми, наново знайти своє місце в сім'ї та суспільстві».

Як повчав Папа Венедикт XVI, відвідуючи 2007 року їхній осередок в Бразилії, «тим, що найбільше привертає увагу і підтверджує ефективність роботи, є навернення, віднайдення Бога та активна участь у житті Церкви». «Ваша харизма надії, як дар, пробуджений у вас Святим Духом, спонукає вас піклуватися про людей в їхній фізичній і духовній цілісності, тілі і душі», – пояснив Папа Франциск, закликаючи сьогоднішніх послідовників, які підхопили харизму засновників, не боятися викликів сьогодення і смиренно та з упованням на Бога прямувати вперед.