Папа подарує золоту троянду головному образу Марії в Римі
  • Втр, 05/12/2023 - 13:05

8 грудня 2023 року Франциск відвідає базиліку Санта-Марія-Маджоре, щоб піднести золоту троянду Богородиці, яку вшановують у цій святині в образі Salus Populi Romani – Спасіння римського народу.

Коротка церемонія відбудеться перед традиційним візитом Святішого Отця на Іспанську площу в Римі з нагоди святкування Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Про це повідомляє Vatican News.

Золота троянда, як символ папського благословення, шани та вдячності, має давнє коріння і сягає Середньовіччя. Протягом століть понтифіки дарували цей особливий дар монастирям, санктуаріям, монархам і чиновникам на знак визнання їхньої відданості вірі та загальному благу.

Даруючи золоту троянду образу Salus Populi Romani, Папа «наголошує на духовній важливості  та глибокому значенні цього образу в житті Католицької Церкви», – йдеться в повідомленні базиліки Санта-Марія-Маджоре. Акцентується, що цей храм є найстарішим західним санктуарієм, присвяченим Богородиці.

Франциск стане третім Папою в історії, який подарує золоту троянду образу Salus Populi Romani. Вперше такий подарунок зробив у 1551 році Юлій III, глибоко відданий цьому образові. Саме в базиліці Санта-Марія-Маджоре цей понтифік відправив свою першу літургію. Друга золота троянда була подарована образові Salus Populi Romani Павлом V у 1613 році. Нагодою стало перенесення образу в нову каплицю, побудовану спеціально для нього.

На жаль, ці дві троянди не збереглися до наших днів. Вважається, що вони могли бути втрачені під час наполеонівського вторгнення в Папську область у 1797 році. Проте через 400 років після тих подій Франциск вирішив дати видимий знак свого почитання образу Марії, зміцнивши також давній зв’язок між Католицькою Церквою та Римом.

«Дар золотої троянди виражає глибокий зв’язок Папи Франциска з Матір’ю Божою, яку вшановують у цьому санктуарії під назвою Salus Populi Romani. Божий народ зможе ще більше зміцнитися у своєму духовному та побожному сопричасті з Пречистою Дівою Марією. Ми просимо її про дар миру для всього світу», – прокоментував подію Архиєпископ Роландас Макріцкас, надзвичайний уповноважений базиліки Санта-Марія-Маджоре в Римі.