Папа подякував меценатам Ватиканських музеїв
  • Втр, 22/10/2013 - 09:25

Святіший Отець зустрівся 19 жовтня 2013 з меценатами мистецтва Ватиканських музеїв. Група"Patrons of the Arts in the Vatican Museums" підтримує збереження та увічнення унікальної колекції творів мистецтва,що належать до ватиканських фондів. Цього року асоціація відзначає 30-річчя свого існування. "За останні три десятиліття Меценати внесли видатний внесок у відновлення багатьох скарбів мистецтва,що зберігаються в колекції Ватикану і, в більш широкому сенсі, у вчинення релігійної, художньої та культурної місії музеїв", - сказав Папа Франциск, дякуючи "від усього серця" ентузіастам мистецтва. Понтифік вважає, що створення цієї унікальної групи було натхненно не тільки почуттям відповідальності за спадщину Церкви та збереження сакрального мистецтва,а й "бажанням поширення духовних і релігійних ідеалів".

У всі часи Церква, нагадав Папа, закликала мистецтво демонструвати красу віри і проголошувати Євангельське послання про велич Божого творіння, про гідність людини, створеної за Його образом і подобою, про силу смерті і воскресіння Христа, Який приніс відкуплення і відродження в світ, зренений трагедією гріха і смерті. Ватиканські музеї, підкреслив Святіший Отець, дозволяють незліченним  паломникам і туристам зустріти це послання через твори мистецтва, що свідчать про духовні устремління людства, піднесені таїнства християнської віри і пошук вищої краси, яка має своє джерело і сповнення в Бозі.

Понтифік побажав присутнім в Клементийській залі, щоб їх мецство було участю у духовному житті та місії Церкви і виразом надії на пришестя Царства, краси, гармонії та миру якого чекає кожне людське серце.

Асоціація "Меценати мистецтва Ватиканських музеїв" - це міжконфесійна група, яка прагне до відновлення, збереження та поширення художньої спадщини Ватиканських музеїв і поширення знань про їх культурні і духовні цілі. Група була заснована в 1983 р. після того, як велика виставка з Ватикану відвідала Нью - Йорк, Лос - Анджелес і Чикаго.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va