Папа працівникам Ватикану: споглядати непомітність і малість Дитятка Ісуса
  • Чтв, 21/12/2023 - 14:36

Складаючи різдвяні побажання для працівників Ватикану, Папа Франциск виокремив риси непомітності й малості, які об’являє Христове Різдво та заохотив, щоб у сім’ях не бракувало доброго вина любові, ніжності і співчуття.

У четвер, 21 грудня 2023 року, Папа Франциск зустрівся із працівниками Ватикану, які, разом зі своїми сім’ями, зібралися в залі Павла VI, щоб обмінятися привітаннями з нагоди Різдва Христового.

Вміти осягнути Божий стиль

У своєму зверненні до присутніх Святіший Отець наголосив на двох рисах, притаманних Різдву – непомітність і малість. «Споглядаючи разом таємницю народження Ісуса, добрим є вміння осягнути Божий стиль, який не є грандіозним чи галасливим, а, навпаки, є стилем непомітності та малості», – сказав він. За словами Єпископа Риму, ці прикмети «передають нам лагідну рису Бога, Який приходить до нас не для того, щоб налякати нас своєю величчю чи нав’язати Себе своєю пишністю, але стає присутнім у найзвичайніший спосіб, стаючи одним із нас». «Бог приховує себе в крихітності новонародженої Дитини, в подружжі Марії та Йосифа, – які не є в центрі уваги, – в убогості стайні, бо для них не знайшлося місця в заїзді. Це ознаки Божого Сина, Який потім являє Себе світові як маленьке зернятко, що вмирає, сховане в землі, щоб принести плід. Він є Богом малих та останніх, і разом з Ним ми всі вчимося, як увійти в Боже Царство: не через показову та штучну релігійність, а стаючи малими, як діти», – додав Папа.

Добро примножується й поширює аромат радості

У цьому контексті Папа відзначив, що працівники Ватикану виконують своє служіння «у щоденній непомітності, роблячи речі, які можуть здаватися незначними, але які, насправді, сприяють служінню Церкві та суспільству». Він подякував присутнім за те, що вони виконують свою працю із вдячністю, спокоєм та смиренням, даючи свідчення християнського життя у стосунках із колегами. Святіший Отець заохотив їх споглядати непомітність і малість Ісуса у яслах та простоту вертепу, який вони приготували у своїх домівках та бути впевненими, «що добро, навіть коли воно приховане і невидиме, тихо росте, примножується в несподіваний спосіб і поширює аромат радості». Він заохотив не забувати, що «добро росте без шуму і дарує цей мир, цю радість серця, яка є такою прекрасною».

Виявляти жести вдячності та уважного піклування

Наступник святого Петра побажав присутнім та їхнім родинам плекати цей стиль непомітності та малості. Він зазначив, що ми живемо в часі, який іноді видається одержимим зовнішнім виглядом; кожен намагається показати себе, особливо через так звані соціальні мережі. «Це схоже на бажання мати коштовні кришталеві келихи, не переймаючись тим, чи вино в них – добре. Але в сім’ї зовнішність і маски не мають значення, або, принаймні, вони недовговічні; важливо, щоб не бракувало доброго вина любові, ніжності і співчуття», – наголосив Єпископ Риму. Папа побажав, щоб «бути уважними у своїх домівках та у своїх сім’ях до дрібниць кожного дня, до маленьких жестів вдячності, до уважного піклування». «Дивлячись на ясла, ми можемо уявити собі турботу, ніжність Марії та Йосифа до Дитятка, яке народжується», – додав Папа. На завершення він склав різдвяні побажання родинам присутніх, їхнім дітям, людям похилого віку та хворим, що мешкають поруч, мовивши: «Відкриймо серце для радості! Господь приходить до нас!».