Папа: радість зростає, коли нею ділимося
  • Пон, 01/04/2024 - 17:26

Про Ісусове Воскресіння, як джерело невичерпної радості, й про те, як нею ділитися, Папа Франциск роздумував перед молитвою з вірними в другий день великодніх свят.

 

«Сьогодні, в понеділок Октави Пасхи, Євангелія показує нам радість жінок з приводу Ісусового воскресіння: вони, як читаємо в тексті, залишили гріб з “великою радістю” та “побігли звістити Його учням”». Цими словами Папа Франциск розпочав свої роздуми, якими опівдні, 1 квітня 2024 р., поділився з римлянами, паломниками й туристами, що зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися молитву «Царице Неба», яка у великодньому періоді заміняє молитву «Ангел Господній». Другий день великодніх свят є вихідним в Італії, що й посприяло спільній молитовній зустрічі. Святіший Отець зазначив, що ця радість, яка народжується із живої зустрічі з Воскреслим, є «вибуховою емоцією», що спонукає ділитися, розповідати про цей досвід.

Звістка, що перемінює життя

За словами Наступника святого Петра, ділитися радістю – це «чудовий досвід», якого ми вчимося з дитинства. Наприклад, учень, який отримує хорошу оцінку, з нетерпінням чекає на можливість показати її батькам, або юнак, що здобуває перші успіхи на спортивній ниві, або ж сім’я, в якій народилося дитя. Проповідник запропонував слухачам згадати про якусь щасливу подію у своєму житті, настільки радісну, що це не було можливо передати словами, але ми хотіли негайно всім про неї розповісти. Він зауважив, що саме такий досвід великоднього ранку переживали жінки, що прийшли до гробу, але «у ще більший спосіб». Чому? «Тому що воскресіння Ісуса – це не просто чудова новина або щасливе закінчення історії, але щось, що повністю і назавжди змінює наше життя!» – відповідає Святіший Отець, додаючи, що це «перемога життя над смертю», надії над упадком духа. «Ісус розбив темряву гробниці та живе вічно: Його присутність може наповнити світлом будь-яку річ. З Ним кожен день стає етапом вічної подорожі, кожне "сьогодні" може надіятися на "завтра", кожен кінець – на новий початок, кожна мить спрямована за межі часу, до вічності», – мовив він.

Радість, яка є ближчою ніж ми думаємо

Далі Святіший Отець наголосив на тому, що радість Воскресіння не є чимось далеким. Навпаки, вона є дуже близькою, вона наша, бо «дарована нам у день Хрещення». Відтоді також і ми, подібно до жінок, можемо зустріти Воскреслого, Який каже нам те саме, що і їм: «Не бійтеся». «Браття й сестри, не відмовляймося від радості Великодня!» – закликав Наступник святого Петра, додаючи, що для підтримки цієї радості ми повинні робити те, що робили євангельські жінки: зустрічати Ісуса, бо Він є «джерелом невичерпної радості». З цього випливає заохочення поспішати й шукати Його в Євхаристії, в Його прощенні, в молитві та ділах милосердя. «Радість, коли нею діляться, зростає. Ділімося радістю Воскреслого», – додав Папа, побажавши: «Нехай же Діва Марія, Яка у Великдень зраділа Своєму Воскреслому Синові, допомагає нам бути Його радісними свідками».